Nieuwkomers

Twee keer per jaar ontvangt de gemeente nieuwe inwoners op het gemeentehuis in Gieten.
Deze bijeenkomsten worden goed bezocht, iets wat in het beeld past van onze plattelands gemeente met zijn 28 dorpen.Of men nu in Annerveenschekanaal,Gasselte of Annen woont je hoort bij de gemeente Aa en Hunze. Na informatie over de gemeente en een rondgang door het gemeentehuis komt iedereen samen in de kantine, hier wordt onder het genot van een hapje en een drankje gesproken met raadsleden, wethouders en ambtenaren die er hun vrije avond voor over hebben met de nieuwe bewoners van gedachten te wisselen. Er is een muziekje en iedereen wisselt informeel informatie uit. Afgelopen week was er weer een bijeenkomst en loco-burgemeester Hans Polman verwelkomde allen en spoorde de mensen aan, om de raadsleden het hemd van het lijf te vragen. Ieder raadslid ging met twee of meer personen in gesprek, er waren veel meer inwoners dan raadsleden. Op een gegeven moment zag ik mensen op staan om te vertrekken omdat ze door niemand werden aangesproken, ik vind dat dit niet kan en nam afscheid van mijn gesprekspartners en haastte me toen snel naar het vertrekkend echtpaar. U vraagt zich misschien af waar de gesprekken over gaan, nou over van alles en nog wat. Zou vertelde iemand dat hij een Roldenaar had voorgedragen voor een lintje, een ander vertelde over een zwakzinnige zus die omdat het integratie-virus die instelling had aangestoken nu in de vernieling lag. Ze sprak de hoop en de verwachting uit dat Aa en Hunze dit beter en mens gerichter zou gaan aanpakken. Haar boodschap was haal deze mensen niet uit hun beschermde en veilige omgeving, wie doe je daar een plezier mee. Een paar verteld dat ze na een scheiding in onze gemeente een nieuwe start willen maken en je zag aan hen, dat dit aardig lukte want ze straalden. Een ander echtpaar op leeftijd durft het aan om in Annerveenschekanaal, een dorp zonder voorzieningen en openbaar vervoer, te gaan wonen. Op een geven moment vroeg ik aan mensen die bij mij aan tafel zaten wat voor werk ze deden ze bleken echter alle drie VUTTERS te zijn,wordt Aa en Hunze dan toch de plek waar men gaat Drentenieren? Ik denk dat dit toch wel mee gaat vallen, want tot slot had ik in de buurt van de bar nog een gesprek met een jonge vader van twee kleine kinderen die vanuit Groningen in Gasselte is gaan wonen terwijl zijn werk nog in Groningen is. Hij is lyrisch over zijn woonplek .Vlak naast mij staan nog twee jongelui die de balans in mijn waarneming weer in evenwicht brengen. Als ik terug kijk, vind ik de tijd die uitgetrokken is om te praten met nieuwe inwoners veel te kort.
Naast deze pak weg vijftig aanwezige nieuwkomers in Aa en Hunze, konden deze week nog 26.000 nieuwkomers zich welkom voelen in Nederland dankzij de pardonregeling. Dit historisch akkoord over asielzoekers stond breeduit op de voorpagina van Trouw, bij het DvhN was het weggemoffeld op pagina vijf. De nieuwe bewindspersoon Nehabat Albayrak heeft op haar voorganger vóór, dat ze naast haar deskundigheid ook politiek zeer ervaren is en daar werd in Trouw dan ook uitvoerig over geschreven. Tijdelijke nieuwkomers ( vakantiegangers) zag ik op de zaterdag voor Pinksteren veel in Rolde. Bij de C 1000 ontstonden files voor de kassa’s zodat mensen met een paar boodschappen werden doorverwezen naar de slijterij, het meisje van de slijterij, was zoals altijd goed gehumeurd, maar nu helemaal omdat ze de dag ervoor was afgestudeerd als Mr. in de rechten.

Fietsen in Groningen

De slogan “Er gaat niets boven Groningen” is afgelopen zondag helemaal waargemaakt door de ploeg van Ron Jans,zij gaan Europa in. Maar dat alleen de Wadden boven Groningen gaan hebben wij op een regenachtige zondag getest. Hoe ? Op de fiets, en onze startplaats was de parkeerplaats bij het crematorium in Groningen.
Lekker rustig op zondag. Wij, dat zijn mijn vrouw, een bevriend echtpaar en ik dus.
De weersvoorspelling was enkele buien en verder droog . Achteraf was het veel buien en zo nu en dan droog. Bij de Paddepoel brug gingen we het van Starkenborgkanaal over. Het is daar op zondagochtend echt rustig een enkele trimmer passeert en aan het water hier en daar een visser. Onze eerste (koffie) stop was het kerkje van boer Harkema bij Aduard. Je gelooft je ogen niet, temidden van de weilanden rijst een nieuw gebouwde kerk op , omgeven door grachten en ophaalbruggetjes.
Deze kerk is door boer Harkema zelf clandestien gebouwd. Naast het kerkje een nagebouwde miniatuurboerderij en natuurlijk een koffiehuis. Het geheel is curieus, maar mooi? Nee, maar wel apart en wel knap dat hij alles zelf gemaakt het. Allerlei prullaria uit het rijke roomsche leven vullen deze kerk en dat geeft nog wat cachet aan deze kerk. Een groep Limburgse dames fietst ons achterop en even later zien we deze dames weer bij het kerkje van Fransum. Dit kerkje is écht, veel historie en een mooi oud kerkhof. Op weg over betonnen fietspaden dwars door de weilanden komen we in Frytema hier schuilen we onder de baander van een gelijknamige boerderij.
Na een half uurtje besluiten we verder te fietsen maar na 300 meter begint het weer te regenen. We nemen nu de kortste weg naar Niehove want daar is een café weet mijn vrouw. De vraag is of die op zondag open is. Via een loper van rode tegels komen we in dit prachtig terpdorpje. Het café is gelukkig open en kunnen we schuilen voor de regen. We drinken koffie en kregen te horen dat de meeste regen nu wel gevallen is. Onderweg naar Garnwerd is het droog, we komen door Aduarderzijl en daar bij het Reitdiep is het goed toeven . In Garnwerd fietsen we regelrecht naar café Hamming en we hebben geluk de stamtafel is vrij. Om ons heen jonggeliefden en een eenzame wandelaar. We warmen ons met een beerenburg en een vieux en we stellen vast dat het leven goed kan zijn. Ondanks de regen hebben we in deze fietsvriendelijke omgeving tussen Aduard en Garnwerd toch genoten. Omdat we nog zeker tien kilometer moeten fietsen houden we het bij een consumptie maar gunnen onszelf nog wel een portie bitterballen als compensatie voor het geleden “leed”. De laatste kilometers richting Wierumerschouw door groene weide landschappen langs boerderijen doet vredig aan.In deze sfeer maakt het voor mij weinig uit of het Groen Links is of Rechts,daarom
krijgt u van mij ook geen commentaar op de rode kaart van collega-raadslid Edy Houwing. Maar dat “El Presidente” van Gemeentebelangen Geesje Dilling zich na haar verhuizing naar Rolde,zoals in het Dagblad te lezen valt, laat aanspreken als Geeske, verbaast me wel.Voor mij was ze altijd de vrouw zonder sterallures en van doe maar gewoon. Betekend dan toch dat het in Rolde gaan wonen stiekem de natte droom van elke Grolloër is?

Eext

Niet alleen betaalde clubs spelen play-off wedstrijden maar ook een 5e klasser als Eext.
Daarom ga ik deze zondagmiddag via de heerlijkheid Anderen naar het sportcomplex
‘t Veld in Eext. In het prachtige dorp Anderen passeer ik achtereenvolgens de Auberge St. Hubert en Droomhotel ‘t Heinenhoes. Bij het dorpshuis staat op twee wit geverfde zwerfkeien met blauwe letters AKC ’54. Tussen de net ingezaaide akkers tussen Anderen en Eext ruik je het voorjaar en voelt alles jong aan. Op het sportveld in Eext paraderen fris ogende jonge meiden en verder zijn er opvallend veel kinderen. Vlak voor mij kruipen drie wit gekuifde jongetjes stoeiend tussen de zijlijn en de afzetting, ze hebben geen oog voor het voetbalgebeuren, zij spelen hun eigen spel en dat was eigenlijk bij tijden leuker om te zien dan wat er zich tussen de lijnen afspeelde.
Vanwege moederdag, bezoek van de kinderen, kwam ik pas vlak voor rust op het sportveld. De stand was toen al 2-0 in het voordeel van Haren, door doelpunten van Wessel Jongen en Edgar Havinga hadden ze een voorsprong genomen. Luuk Martens bepaalde met een mooi schot de ruststand op 2-1. Op dat moment speelde Eext al met 10 man omdat Harry Hadderingh met rood uit het veld was gestuurd. Tijdens de rust bekeek ik de prachtige zelfgemaakte spandoeken met mooie teksten, enkele bankzittende dames moedigden mij aan een mooi stukkie te schrijven. Dat wilde ik graag vooral als Eext opgestuwd door hun supporters de sterren van de hemel zou spelen. Na rust knokte Eext wel maar kon geen vuist maken, dus was het publiek ook wat stilletjes,of was het Drentse bescheidenheid?
Het Harener publiek daarentegen moedigde hun power-play spelende ploeg furieus aan en bij elke wissel klaterde er een luid applaus op. In de één meer situatie was Haren dan ook heer en meester op het veld doch van de 5 of 6 doelrijpe kansen benutten ze er slechts een. Een prachtige combinatie over links stelde Cor Meijer via een assist van Edgar Havinga in staat van dichtbij 3-1 te scoren. In deze stand kwam geen verandering meer. Zo nu en dan was het van beide kanten boerenkoolvoetbal en er waren soms felle gevechten om de bal, sommige overtredingen waren dan ook op het randje.
Eext ligt eruit dat is jammer maar gezien het spelbeeld terecht. Met Pinksteren staat er al weer een nieuw sportief hoogtepunt op stapel de beddenrace. Eext is sportief gezien een actief dorp met een vriendelijke bevolking zoals ik dat afgelopen week ook in een andere hoedanigheid heb kunnen waarnemen en dat is wat mij betreft van meer waarde dan welke sportieve prestatie ook.
Bij de spandoeken die een extra dimensie aan deze wedstrijd gaven, zag ik ook een spandoek met naar ik meen met de tekst “Munniksma bedankt”, maar zeker weten doe ik het niet. Deze tekst komt bij mij aan het voetbalveld ietwat overdreven over, want Rein Munniksma was bij mijn weten geen voetballer maar korfballer bij AKC. Wel heeft hij eenmalig meegedaan met de beddenrace in Eext, met de aantekening dat hij in wethouder Bert Kruit een voortreffelijke maat had. Nu we het toch over de burgemeester hebben, hij werd bij zijn afscheid afgelopen vrijdag, overladen met loftuitingen hij was echter wel degene die op een beheerste wijze zichzelf bleef en in zijn dankwoord aangaf binnenkort een grotere maat schoenen te gaan kopen. Het meest emotionele en mooiste moment van het perfect georganiseerde afscheid van onze burgemeester Rein Munniksma was toen zangeres Linde Nijland een schitterend vocaal persoonlijk “Farewell” zong. Datzelfde minder positieve vaarwel kon Eext vandaag zeggen tegen promotie naar de 4e klasse.

Schoonloo

Op 4 mei was ik bij de dodenherdenking in Rolde. Elk jaar komen er meer mensen op af en dat voelt goed. Sinds enkele jaren leggen ook scholieren van de Jan Thiesschool een krans en zoals altijd verleent Euterpe haar medewerking. Na de kranslegging is er een korte herdenkingsdienst in de Jacobuskerk. Nog onder indruk van deze herdenking ga ik een dag later naar Schoonloo. Hier is geen monument maar er zijn aan het eind van de oorlog wel twee mannen uit Schoonloo doodgeschoten bij de molen in Schoonoord, Frederik en Jantinus Klaassens, vader en zoon. Hun misdaad in de ogen van de bezetter was dat ze een Canadese parachutist een kop koffie hadden gegeven. Geëxecuteerd omdat ze gastvrij waren voor een vreemdeling, ongelooflijk maar waar. Schoonloo is anno 2007 een actieve en relatief jonge gemeenschap. Jarenlang was de jeugdsoos van Schoonloo de best lopende soos van de voormalige gemeente Rolde en dat had alles te maken met de jongelui die niet alleen hun verantwoordelijkheden serieus namen, maar ook een geweldige creatieve inzet ten toon spreiden…
Ik weet niet of deze model jeugdsoos tegenwoordig nog open is.
Zaterdag 5 mei fiets ik naar dit dorp want het krijgt vandaag een plein met voor iedere leeftijdsgroep speelmogelijkheden en bankjes. Er is vandaag een aandachtig gehoor bij de opening van het Liefhebbersplein.
Niet Daniël Lohues met zijn kraker ”Annelie” opent dit plein maar de familie Karst met “ de Taal” de Drentsche toal. Om in het dialect te blijven “det is ok goed”.
Het nieuwe plein ziet er geweldig uit op deze bevrijdingsdag, de vlaggen wapperen er is een bar onder enkele parasols en overal staan sta-tafels… Veel vrijwilligers hebben eraan bijgedragen en het resultaat is meer dan de moeite waard.
Het is ook echt een verademing dat op het plein geen reclame uitingen hangen, geen borstklopperij van zichzelf belangrijk vindende ondernemers. Ondertussen zingen moeder en zoon Karst over lijn acht en worden twee jonge ouderen, Loek Bardie en Lensienus Beijering uitgenodigd om de jeu de boules baan open te gooien. De leiding is deze middag in handen van Klaas Lindeboom en dat moet gezegd hij kan dat als geen ander. Wethouder Geert Jan ten Brink, hij heeft geen podium nodig, looft de inzet en de gemeenschapszin van Schoonloo, het is echt “Een kern met pit” en daarmee slaat hij de spijker op de kop. Op deze mooie meidag is iedereen in goede stemming als er dan ook nog eens hapjes rondgaan en iemand een glas bier voor je ophaalt kan de dag niet meer stuk. Ik fiets dan ook tevreden via Grolloo terug, bij de ingang van Grolloo staat een bord met de tekst ”Grolloo altijd leuk”of altijd leuk, leuk is vraag ik me af.
Via de de Amerweg fiets ik naar Amen en kom langs “de Amer” De uitbater van dit muziekcafé, Ab Sligter, is op 1 mei overleden. In iets meer dan vijftien jaar heeft hij van “de Amer” in Amen het muzikale centrum van Drenthe gemaakt. Hij was een unieke persoonlijkheid die het vermogen had om op een bijzondere wijze, mensen met uiteenlopende karakters aan zich te binden. Zijn pedagogische achtergrond kwam hem daarbij goed van pas. Ik spreek uit eigen ervaring want hij was mijn baas, toen ik eind jaren “60, als groepsleider kwam werken op het BJ internaat Papenvoort. Zijn wijze van begeleiding heeft mij geholpen als groepsleider goed te kunnen functioneren, hoewel ik hem er van verdenk dat mijn voetbalkwaliteiten hem meer aanspraken dan mijn pedagogische. Op de rouwkaart staat zijn lijflied “It takes a worried man”, zijn lijflied zingt hij niet meer, zijn spirit blijft. Deze unieke persoonlijkheid is niet meer, maar hij laat wel een culturele erfenis na.

Kampioen

De Louis van Gaal van Drenthe, Rolf Veneboer heeft zijn kampioensschaal binnen. Dat kan zijn collega van AZ hem niet nazeggen.
De ‘jonge honden’ van Rolder Boys pakten de titel in een strijd waarin Gasselternijveen zich van haar sportieve taak kweet. Het is de kwaliteit van Rolf Veneboer dat hij deze jonge jongens na enkele nederlagen weer op de rails heeft gekregen. Het ‘geheime wapen’ van dit elftal is dat de spelers bijna allemaal geboren en getogen zijn in Rolde, dus het zijn échte Rolder Boys…
De wedstrijd op zich was qua spanning het aanzien meer dan waard. Hemelsbreed zes kilometer verder denderden de Super Bikes over het circuit van Drenthe, maar voor mij waren er vandaag maar elf echte “Super-s” die speelden zonder stank en lawaai de wedstrijd van hun leven.
Toen Jurjen Kamps een doorgebroken speler van Rolder Boys ten val bracht, leidde dit het begin in van een leuke middag voor de Rolder Boys aanhang. Hij werd met rood van het veld gestuurd en toen moest Gasselternijveen met 10 man verder spelen. Vincent Wever scoorde subliem uit de toegekende vrije trap. Nadat Patrick Pots in de 30e minuut op de paal had gekopt, schoot even later Gert Jan Hadders raak uit een strafschop 2-0. Door een dekkingsfout van Rolder Boys kon Gerrie van der Aa de Anschlusstreffer scoren 2-1.
Dit was ook de ruststand. Na de rust werd het spelbeeld bepaald door de zenuwen en kregen de jonkies Janko Lijfering en Marco Zuidberg een dik verdiende publiekswissel. Het spel golfde op en neer totdat een vloeiende combinatie van Vincent Wever en Patrick Pots, Peter Deenen in staat stelde de knock-out te plaatsen 3-1. Een welverdiend applaus klaterde van de staantribune toen het eindsignaal klonk. Na twintig jaar is Rolder Boys weer kampioen,zij zijn de besten van Aa en Hunze, loco-burgemeester Hans Polman constateerde dit dan ook terecht na afloop.
Om de woorden van een spandoek te citeren: “We are black,we are white,we are Rolde Dynamite”. Kleurrijker kan het niet worden verwoord, de vaste vrouwelijke supporter die altijd aanwezig is was vanmiddag in de kleuren van Rolder Boys gekleed en het heeft dus geholpen, bedankt Tiny.
Van sport naar cultuurhistorie is een kleine stap in Rolde. De hunebedden zijn al jaren de toeristische trekpleister van Rolde. Over deze hunebedden werd vrijdag een boek gepresenteerd in de Jacobuskerk. Dit boek, geschreven door archeoloog Wijnand van der Zande, en vormgegeven door Albert Rademaker werd met veel loftuitingen door commissaris Relus ter Beek ten doop gehouden. Hierna was er een expositie bij galerie Harms over de hunebedden.
Een prachtige verzameling schilderijen over de hunebedden van Rolde was hier tentoongesteld. Bij de rondgang kwam ik voor de derde keer in drie dagen Relus ter Beek tegen, normaal ben ik het die als eerste de mond opendoet, nu was hij mij voor. We namen
in ijltempo de problemen bij de PvdA door. We waren er snel uit “gewoon doorgaan, laagdrempelig en strijdbaar blijven”. Ik vergat hem de tip te geven ook Daniël Lohues aan te trekken als ambassadeur om het product Drenthe in de markt te zetten. Want Annelie die met lijn vieftig vertrok, wil iedereen wel zien en daar komen horden jongeren op af in de vakantie.
Met zijn allen vanaf Emmen met lijn vieftig mee, op zoek naar Annelie wordt de nieuwste hype.