Spruitjeslucht

Ik rook niet, ik vlieg niet, ik drink wel, maar dat kan best minder. Kortom de koppen in de Telegraaf Inleveren suggereren dat je alleen maar gelukkig kunt zijn met meer geld. Dat gezondheid en minder luxe van je een completer mens maken, komt bij zo”n krant niet op.

Rutte die goed op dreef was sierde dit kabinet met de erenaam 2e kabinet den Uijl, er was zelfs een simpele geest die dacht met het kabinet Marijnissen te maken te hebben. Humor allerwege in de 2e Kamer. Iedereen gaat er financieel iets op achteruit behalve de aller-armsten.

Dat betekend dat sommigen minder snel een nieuw mobieltje kunnen kopen, het laatste pilsje niet meer kunnen betalen en dus iets nuchterder op straat staan waardoor de kans op vernielingen kleiner is. Kortom grote kans dat het weer fijner in de buurten wordt, minder gebral, minder overlast en de cafe’s kunnen eerder dicht, en dat zullen velen als een Godsgeschenk ervaren. Sommige jongeren zullen daardoor vaker thuis zijn, dan kunnen ze weer gezellig gaan sjoelen , kaarten , rummi-kubben en met hun ouders praten over zaken die er werkelijk toe doen. Sommigen zullen hier over hun neus ophalen en iets roepen van “spruitjeslucht”, daar is echter in mijn optiek niets mis mee, kan het Hollandser? Vele mensen storen zich aan het gedrag van de rondhangende jeugd ze vinden dat de jeugd wel mag rondhangen, maar dan wel in stilte, armen over elkaar en iedereen met “U” aanspreken. Sommige burgers zijn waarschijnlijk zelf nooit jong geweest.

Natuurlijk is het te gek voor woorden dat mensen door overlast en lawaai uit hun slaap worden gehouden, maar een beetje tolerantie voor jongelui die straks voor ons de AOW betaalbaar moeten houden is wel op zijn plaats. Stuur er niet meteen de politie op af, maar ga met hen in gesprek, positieve aandacht doet wonderen.

Ik heb nog nooit zovaak de term “de hardwerkende Nederlander” gehoord, als in de afgelopen week. Nu zijn er wel meer mensen die hard werken denk maar eens aan de Polen die zeker zo hard werken als de Nederlanders en nog voor minder geld ook . Of het nu Noordpolen of Zuidpolen zijn, je ziet ze overal zelfs bij ons in het dorp. Voor twaalf euro per uur klussen ze en daarvan moeten ze dan weer vier euro afdragen aan hun koppelbaas die omdat hij een paar woorden Duits spreekt voor hen de klus regelt. Geef óók deze arbeiders wat ze toekomt en stuur ze niet weg met een fooi.

Deze week was ik bij de instelling “ Hendrik Kok”, het was daar feest omdat deze instelling het Bronzen Keurmerk kreeg uitgereikt, een certificaat voor de voortreffelijke manier waarop medewerkers en vrijwilligers met de bewoners omgaan en zorgen voor een goede leefomgeving. De medewerkers, bewoners en vrijwilligers werden getrakteerd op een warm en koud buffet, het was heerlijk maar de vraag kwam bij mij naar boven hoe het mogelijk is dat zo’n feest in deze, onder druk staande sector betaalbaar is. Het antwoord werd me ongevraagd gegeven door de “baas” van Interzorg zelf, want hij fluisterde me toe dat het mogelijk was dankzij het feit dat hij met zijn salaris onder de Balkenende-norm bleef. Ik wilde eigenlijk een staande ovatie maar hij wuifde dit bescheiden weg.

Waarom het Bronzen Keurmerk juist aan deze instelling werd uitgereikt werd me duidelijk toen een actieve, nog jeugdig uitziende, vrouwelijke vrijwilligster van 75 jaar het buffet verliet om nog even een bewoonster van 97 jaar te bezoeken omdat deze mevrouw veel pijn had omdat bij haar een teen was afgezet. Grote klasse.

Een van de andere vrijwilligers van ruim 70, die tafeltje dekje in het dorp bezorgt vertelde
dat hij ondanks het feit dat hij pas vijftien jaar in Rolde woont, zich hier helemaal thuis voelt. Ongevraagd gaf hij aan waarom het in Drentsche dorpen zo aangenaam is , als je gewoon meedoet tel je mee. Ik dacht dat is nu precies wat dit kabinet wil, dat iedereen meetelt , jammer dat voor kranten als de Telegraaf en sommige politici, altijd alles alleen maar om de eigen portemonnaie gaat.

Roldermarkt

Het is Roldermarkt, in het café schuifelt een goed uitziende maar breekbare 90-jarige moeder met een zoon van middelbare leeftijd naar binnen.
De zorgzame wijze waarop deze zoon met zijn moeder omgaat is een illustratie wat Roldermarkt voor velen betekend, familiebezoek en samen een leuke dag beleven. Deze moeder zou normaal nooit in een café belanden .
Maar op de 2e dinsdag van september wel, oud-Roldenaren komen van heinde en verre om
familie en vrienden te ontmoeten. Het is de 222e keer dat deze van oorsprong, paardenmarkt plaatsvindt. Niet zonder trots meldt Roelof Brands, op de persconferentie, dat er 111 paarden zijn aangevoerd. De persconferentie wordt bijgewoond door het voltallige college, met in hun midden de nieuwe burgemeester Eric van Oosterhout. Een van de vrijwilligers die hier ook aanwezig was vroeg aan de nieuwe burgemeester welke krant hij vertegenwoordigde.
Nu we het toch over vrijwilligers hebben, zonder hen zou ook de Roldermarkt geen fundament hebben. Hoewel ik er sommige vrijwilligers wel van verdenk dat het mogen lopen in een hesje een belangrijke reden is, om mee te doen. In dit “uniform” lopen is niet langer het monopolie van de gewone man, ik zie zelfs advocaten die hier zonder gêne in paraderen. Och ja ieder mens heeft zo zijn zwakheden, het zijn de azijnpissers die hier over vallen.
Tegen elven stromen de feesttent en de terrassen vol, vroeger was het gezegde : tijdens Roldermarkt ben je drie keer dronken, ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Tegenwoordig lijkt me één keer al veel, want ik zie op de terrassen bij Pots maar ook bij Hofsteenge en Erkelens velen aan de koffie zitten. Tegen twaalf uur doen de visboer en de patatbakkers heel goede zaken, terwijl de ijscoboeren er wat verloren bij staan.
Handel is de kurk waar de Roldermarkt op drijft. Op de Grote Brink, waar het twintig jaar geleden nog vol stond met landbouwwerktuigen en tractoren, is daar nu nog maar een klein hoekje voor gereserveerd. Ik zag imposante trekkers van het merk “Zeto en “Renault”, maar de grootste “trekker” van Aa en Hunze is boerin Agnes uit Gasselternijveen. Deze jongevrouw uit “Boer zoekt vrouw” was er niet, maar let op: Gasselternijveen wordt dankzij haar een hype, daar kan zelfs de binnen kort vertrekkende smaakmaker van het gemeentehuis Harry Louissen met zijn handbaltournooi niet tegen op. Nu ik het toch over het gemeentehuis heb,afgelopen zaterdag was er een “Uitmarkt” in en om het gemeentehuis,het zag er allemaal prima uit en samen met mijn vrouw heb ik genoten van zang, dans en muziek. Naast de culturele clubs waren er ook de sportclubs die zich presenteerden. Er hing een leuke sfeer, jammer dat er niet veel bezoekers waren. Er was duidelijk te weinig ruchtbaarheid aan dit gebeuren gegeven waardoor de publieke belangstelling gering was, een gemiste kans.Ik heb een suggestie voor de volgende “Uitmarkt”, combineer het met de Roldermarkt. De Roldermarkt krijgt dan een extra culturele dimensie,die ze goed kan gebruiken … en aan bezoekers geen gebrek.

Fietsroutes

De omgeving kan ik wel dromen of er nu wel of niet wordt bewegwijzerd dat maakt mij geen bal uit. Lekker binnendoor naar Grolloo over het schelpenpad langs het Amerdiepje of
via het Balloërveld naar Anloo , het is voor mij allemaal een fluitje van een cent.
Maar voor toeristen en mensen die zo nu en dan een tochtje maken zijn paddestoelen en vaste routes zoals de Rolder Torenroute, de Stroomdalroute, de Flintenroute enz, een geweldige uitkomst. Je fietst gewoon daarheen waar de borden je wijzen en je komt weer op hetzelfde punt uit. Afgelopen vrijdag fietste ik met een vriend de Veenwoudroute vanaf Veenhuizen. Een schitterende route waarbij je over het Fochteloërveen rijdt en dan uitkomt in Appelscha, waar het de Woldroute wordt. Omdat we deze Woldroute al eens gereden hadden besloten we de Knooppuntenroute te volgen. Dat gaat als volgt je kiest een genummerde route bv. 82 dan kom je na iets meer dan een kilometer bij een knooppuntenbord en moet je weer een andere genummerde route volgen. Bij zo ‘n bord staan op een paaltje soms wel drie of vier richtingen met nummers, kortom het is meer een bordenroute dan een fietsroute. Zeer waarschijnlijk zijn deze borden in Friesland geplaatst door taalproblemen.(nummers zijn in elke taal hetzelfde)
Omdat we al stikken in de borden is mijn gratis advies aan de Drentse VVV- laat je niet verleiden door de bordenmakers. Het voegt niets extra’s toe, het kost kapitalen en je ziet door de borden het bos niet meer.
Wat verder opvalt in Friesland, althans in de Zuid-Oosthoek, is dat er veel koeien in de wei lopen,puur natuur,schitterend. In kleine dorpen zoals Makkinga, Waskemeer en Donkerbroek zijn bakkers en slagers uit de dorpen verdwenen, hooguit is er nog een supermarkt die soms ook als bank functioneert. Vreemd genoeg vindt je er vaak wel een videotheek, nooit geweten dat je videobanden kunt eten. Het teruglopen van het gemeenschapsgevoel is ook in deze dorpen merkbaar, doordat veel mensen niet meer in het eigen dorp kopen. Sprekend met een kruidenier in een van deze dorpen word dit bevestigd, hij vertelde dat de meeste dorpelingen eigenlijk alleen maar voor een vergeten boodschap en om geld te pinnen naar zijn winkel komen. Hij zei:”De mensen van tegenwoordig hebben een rekenmachine in hun kop, hebben altijd haast en weten niet meer dat ondernemers in een dorp, de kurk is waarop de gemeenschap drijft”.Na deze pittige,maar wel begrijpelijke uitspraak stappen we in een miezerig regentje weer op de fiets, al fietsend probeer ik mijn regenjas aan te trekken maar ik word meteen gestraft want twee tellen later lig ik op het asfalt. Door met losse handen te fietsen sloeg mijn stuur dubbel bij een hobbel in de weg en daar lag ik totaal dizzy en uitgeteld. Het enige wat ik hoorde was een lachsalvo van mijn fietsmaatje. De kwetsuren vielen mee, maar waarom lachen mensen als er iemand van de fiets valt ? Nu is van de fiets vallen natuurlijk ook een lachertje vergeleken met wat we even later tegenkwamen in Bakkeveen. Daar was een verzetsmonument verscholen in een bosje , hier werden drie weken voor de bevrijding negen jongemannen doodgeschoten, ze moesten eerst zelf hun graf graven. Deze jongemannen vielen voor onze vrijheid die we elk jaar op 4 mei gedenken. Als u dit leest is de Roldermarkt weer achter de rug , het is nog een van de juweeltjes van gemeenschapszin. De Roldermarkt, ook al komen er bijna geen paarden meer, mag nooit verloren gaan. Samenwerking en ontmoeting in ontspannen sfeer met mensen van allerlei komaf is onbetaalbaar…echte rijkdom dus !
Deze échte rijkdom en menselijke warmte laten we ons niet afpakken door een schreeuwlelijk uit de landelijke politiek die iedereen die het niet met hem eens is knettergek noemt.

Armoede

Lege kippenschuren en braakliggende tomatenakkers in Ghana zijn het resultaat van de ego-politiek van de rijke landen. Doordat onderdelen van kippen die in het westen niet meer voor consumptie geschikt worden gevonden in Afrika voor dumpprijzen op de mark komen staan nu de kippenschuren daar leeg. Doordat Europa 50% subsidie geeft aan de Italiaanse tomatenkwekers liggen in Ghana de akkers braak. Kortom het beleid in het westen richt kleine ondernemers in Afrika ten gronde. Een prachtige zwarte vrouw vertelde dat haar man en haar zwager zelfmoord hadden gepleegd door landbouwgif in te nemen. Hen was het inkomen ontnomen door het zo geprezen vrije marktbeleid van de westerse wereld, ergo zij hadden zoveel schuld dat de enige uitweg de dood was.Het kapitalistische westen voert een schizofrene economische machtspolitiek waarvan arme volkeren telkens weer het slachtoffer worden. Aan de ene kant geven we micro-kredieten ( Maxima is daarvan het boegbeeld) voor beginnende, vaak vrouwelijke, ondernemers, aan de andere kant voeren we een keiharde handelspolitiek om er zelf beter van te worden ten koste van die zelfde ondernemers. Is het dan verwonderlijk dat deze mensen er “alles”, zelfs hun leven voor over hebben om op wrakke bootjes over te steken naar de Canarische Eilanden ? En dan zijn er ook nog mensen die deze mensen gelukszoekers durven te noemen. Ook de Nederlanders gingen massaal naar “geluk op zoek in de jaren “50. Ze gingen naar Australië en Canada ja zelfs naar Zuid-Afrika. Iedereen wil het geluk voor zichzelf en voor de kinderen een goede toekomst, om die mensen dan te bestempelen als gelukszoekers is onrechtvaardig. Als de westerse landen Amerika voorop, miljarden over hebben voor de oorlogsindustrie en er elders in de wereld honger wordt geleden is er moreel gezien iets goed mis. Dit weekend vergaapten zich weer duizenden mensen aan de Champs Cars, de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1. Hebben al die mensen die daar heengaan wel eens één seconde nagedacht wat hiervan de meerwaarde is? Voor mij heeft het op de handel na alleen maar negatieve aspecten . Daarom zie ik het als Shame Cars, vooral als je een dag later de rotzooi ziet in de bermen bij de opritten van de snelweg , armoede dus. Wie er bij de kabinetsplannen “armoedig” afkomen zijn de rijken die met een huisje van meer dan1,5 miljoen extra belast worden , ook armoede ? Absoluut niet want ze hebben al de hoogste hypotheekaftrek en daar hoor je ze niet over. Armoede is er ook in Aa en Hunze , gelukkig kunnen de meest schrijnende gevallen terecht bij de sociale dienst of bij het particulier initiatief van de Arme Kant. Armoede zal er altijd blijven maar er iets aan doen is het begin van een lichtstraaltje, voor mensen die het om welke reden dan ook even niet redden.