Eleveld-Amen

Eleveld-Amen

Woensdagavond ben ik in café de Amer waar Marga Kool als Dijkgraaf van het waterschap
Reest en Wieden verteld over haar zielsverbondenheid met water (H2O). Donderdagavond was ik in café Popken waar een informatieve bijeenkomst was over de opslag van koolstofdioxide gas (CO2 )in Eleveld. Bij ons in de buurt is altijd wat te doen dus loop ik gewoon de kroegen af. Woensdagavond gaf Marga Kool een prima uiteenzetting over water in het algemeen en de taak van de waterschappen in het bijzonder. Ze besloot met een schitterend gedicht over water die herinnerden aan de plekken waar ze gewoond had.
De “grote man” in Ekehaar was Henk Kroes de man van ‘het bevroren water’ van de Elfstedentocht en de legendarische uitspraak “It giet oan” Hij kreeg als laatste het woord en zegde toe de maatschappelijke discussie over CO2 opslag als technisch voorzitter te begeleiden. Burgemeester Eric van Oosterhout had deze avond de regie strak in handen maar wel doorspekt met gevoel voor humor. De deskundigen van VROM en TNO brachten hun verhaal. Wethouder Bert Wassink gaf aan dat het college en daarna de raad nog een beslissing moeten nemen. Eerst de informatie en dan de afweging.
De enige vrouw in dit circus gedeputeerde Tanja Klip beloofde namens de provincie
een open debat over CO2, te willen voeren. Ze voegde er wel aan toe dat uiteindelijk Den Haag beslist. Na de pauze werden vooral de mannen van VROM en TNO aan de tand gevoeld. Samenvattend werd er veel informatie gegeven maar of de mensen volgestopt met kennis over de aardlagen er wijzer van geworden zijn betwijfel ik. Het uurtje nazitten was eigenlijk het leukste. Oudere jongeren uit de jeugdsoos van weleer in Ekehaar zijn nu hardwerkende oppassende vaders geworden. Een soort nostalgie maakte zich wel van mij meester om weer tussen “deze jongens” van toen te staan. Of toen alles beter was weet ik niet maar het was toen wel relaxter en de betrokkenheid op elkaar was groot.
Met dezelfde weemoed denk ik nog even terug over de avond met Marga Kool en dan ben ik blij dat ik ook bij haar warme betrokkenheid voelde naar de samenleving als geheel. Zoals ze het zelf vertolkte “Ik wil polderen, mensen in harmonie samenbrengen ,argumenten wisselen en op basis daarvan een beslissing nemen”. Of je nu voor of tegen opslag bent van CO2, respecteer een ander zijn standpunt.
We dronken nog een pilsje ondanks de dreiging dat Eleveld weleens het afvoerputje van de Eemshavencentrale kan worden. De voorlopige winnaars van CO2 opslag zijn Wim en Anita Popken, de uitbaters van het cafe in Ekehaar…….twee druk bezette avonden deed bij hen de kassa rinkelen. In een zacht regentje fietste ik naar huis…. slechts twee dorpjes achter Eleveld.

Twente

Twente

Twente het land van de Dinkel met de Kuiperberg , de Kersberg en de vele Mariakapelletjes heeft een prachtig groen glooiend landschap. Ik vind dat ons Drenthe niet tegen deze schoonheid op kan. Natuurlijk zijn onze fietspaden beter en hebben wij onze schitterende heidevelden, maar toch is het compleet anders.
Vanuit De Lutte maakten mijn vrouw en ik onze tochten over het Lutterzand en langs de Dinkel. We fietsten door het schitterende decor van het glooiende landschap . We passeerden landgoederen, havezathe’s en boerderijen die een weldaad voor het oog waren. In Twente is voor mijn gevoel nog veel authenticiteit zonder dat het kneuterig is. Weinig horizonvervuilende mestsilo’s of veeschuren die pijn aan je ogen doen. Wat mij ook opvalt is dat er veel minder zwerfvuil in de bermen ligt dan in Drenthe. Wordt dit door mensen van de werkverschaffing “geruimd “ of zijn de Twenten milieubewuster? Hoewel op een ander gebied zijn ze veel minder milieubewust want er bestaan serieuze plannen voor een totaal overbodig vliegveld in dit prachtige landschap. Een miljoenen verslindend politiek prestige project. Als Herman Finkers, de humorvolle cabaretier, zijn zin krijgt komt die er niet. ………Tja Herman Finkers staat voor mij symbool voor de Twentse mentaliteit. Op tijd een pilsje, een leuk gesprek en geen overbodigheden. Wat niet overbodig was tijdens onze fietstocht was regenkleding en café’s om even te schuilen. Gelukkig waren we tijdens een buitje net in Ootmarsum en het is geen straf om daar een uur door te moeten brengen. Maar ook later waren er gelukkig genoeg café ‘s in deze streek. De bediening is er prettig en wat mij opvalt is dat men gewoon kleur bekend. In het Drentse wapen staat Maria maar die vind je in het openbaar leven nergens terug. In Twente staan Mariabeelden gewoon midden in het café. In Twente gaan de moderne tijd en de historie hand in hand .Dankzij de steenrijke textielbaron van Heek is de watermolen bij het landgoed Singraven nog in tact. Deze nalatenschap is een toeristische trekpleister en ja hoor we kwamen daar zelfs een fietsend echtpaar uit Rolde tegen. Komen er eigenlijk ook Twenten naar Drenthe? Ik denk van wel. Het stadje Ootmarsum trekt duizenden toeristen vanwege haar permanente kunstexposities in de vele galerieën . Maar ook tradities als carnaval en de zingende “Paoskeerls” waarvan standbeelden op het kerkplein staan, getuigen naast de kunst van een nog levendige culturele gewoonte. Kortom Twente is véél meer dan de FC en …. Almelo ..óóó

Rondje cultuur

Rondje Cultuur

“De mannen uit Annen”, die a capella zongen onder de lindebomen in Anderen vond ik een
van de toppers tijdens onze cultuur fietstocht door Aa en Hunze. Samen met mijn vrouw, zus en haar man die onverwacht op bezoek waren in het mooie Drenthe was het een genot om op deze mooie zaterdag via het Balloërveld naar Anloo te fietsen. De paarsgekleurde hei was een extra attractie op deze cultuur en monumentendag. RTV Drenthe stond met een reportagewagen bij de kerk in Anloo. De P.R. dames van de gemeente waren druk in de weer
om de vaandels te plaatsen want ‘s middags werd het cultuurjaar van de gemeente Aa en Hunze geopend en dat gebeurde terecht in Anloo want het Cultuurmonument van Drenthe is de Magnuskerk . Als er binnen ook nog een expositie is van “de leading lady “op schildergebied in Aa en Hunze, Géke Hoogstins, is het plaatje compleet. Als we even later op het terras neerstrijken van de Koningsberg en een prachtig uitzicht hebben op de Magnuskerk voelen we ons compleet gelukkig. We vervolgen onze tocht door over het schelpenpaadje te fietsen naar Eext. Het eerste deel fietsen we tussen de gemaaide graanvelden en het mais en daarna door de eeuwig zingende bossen. In de kerk is eerst het Drents kwartiertje met een optreden van Klaas Waldus en Fenny Smit en daarna lezen de dichters Hans Katerberg, Janny Bruins en Jans Stoffers voor uit eigen werk. Alles in het Drents dus goed verstaanbaar en dicht bij je ziel. Onze voorlaatste halte is Anderen in de boerderij van Hans Hilbrands is alles nog in prima oude staat. Deze man heeft er zichtbaar plezier in “oud spul” haar waarde te laten houden en glans te geven. Enkele antieke auto ‘s die op de deel staan te pronken zijn daar de getuigen van. Als dan de mannen van Annen daar dan ook nog onder de linden prachtig staan te zingen is het plaatje helemaal compleet- cultuur,zang en natuur We beëindigen onze tocht in Rolde bij de Jacobuskerk, hier is een expositie van Cees Drubbel. Hij heeft van alle dorpen in Aa en Hunze een aquarel gemaakt, heel apart. ’s Avonds zagen we in Rolde de praalwagens langskomen die door het dorp trokken. De praalwagens waren kwalitatief van grote klasse en de muziekkorpsen gaven tijdens het rondlopen door het dorp veel cachet aan de optocht.. Er was door veel mensen weer veel energie gestoken om de “mooiste“ wagen te maken. Maar de prijs, het plezierig samenwerken aan zo’n wagen was al binnen en ook dat is cultuur.

De brief

Ik was vrijdag net aan het aardappels schillen toen er op de radio berichten kwamen
dat de poging om een rechts kabinet te realiseren mislukt was. Persoonlijk ben ik hier niet rouwig om. Zo’n kabinet was leuk voor rechts Nederland, want volgens Rutte konden zij hun vingers aflikken bij het regeerakkoord. Dus zouden er belastingvoordelen komen voor de rijken die dan eindelijk hun 4e fourwheeler konden aanschaffen. En 140 km per uur over de weg scheuren was voor de liefhebbers natuurlijk ook super. Laat ik eerlijk zijn, het zou natuurlijk wel meer werkgelegenheid opgeleverd hebben want harder sjezen betekent meer ongelukken, dus meer werk voor het uitvaartwezen, ziekenhuizen en autosloopbedrijven.
Maar van mijn idealen zou er weinig overblijven , het milieu naar de knoppen, armen armer, duurzaamheidsmaatregelen nicht im Frage enz.
Wat drie voormalige premiers niet voor elkaar kregen, kon Klink met één brief wel, stoppen met Wilders. Ik noem alleen zijn naam want een partij zonder leden is geen partij. Wat Klink in een nette brief van vijf kantjes laat weten is ronduit schokkend. Iedere geïnteresseerde in de politiek weet wel dat het Wilders er om te doen is om de boel op te stoken , een grote bek op te zetten en daardoor aandacht te krijgen in de media .Dat deed hij ook aan de tafel bij Opstelten “Ik doe wel mee maar ik ga mijn eigen gang “. Voor Rutte en Verhagen was het doel een rechts kabinet met gedoogsteun heilig. Het ging hen puur om het vormen van een rechts kabinet om te voorkomen dat links zou gaan meeregeren. Ik vond het knap van Klink om die brief te schrijven want je moet sterk in je schoenen staan als je uit principiële overwegingen een afwijkend standpunt inneemt. Ik heb dan ook respect voor Ab Klink die het weldenkend deel van het CDA en onze natie aan die tafel vertegenwoordigde. Als democratische partij had het CDA geen besprekingen moeten beginnen met Wilders. Hij wilde van Verhagen garanties die grondwettelijk niet konden. Toen hij bij de VVD wegliep, behield hij zijn zetel en nu eisen van anderen dat ze die opgeven is meten met twee maten. Vrijheid voor hemzelf maar niet voor anderen, wie is hier hypocriet? Toch mooi dat er nog mensen zijn die een nette brief kunnen schrijven.