Heeren van Stand

Ja u leest het goed , ze bestaan nog de Heeren van Stand. Althans dat is ironisch bedoeld de naam van een mannenkoor uit Rolde. Voor hetzelfde geld hadden ze zich Jan met de Pet genoemd. Maar ja wie komt er nu naar een concert van Jan met de Pet , dus een verstandige keus die naam. Onderweg naar Ekehaar op de fiets zing ik al van pure blijdschap omdat we boffen met deze prachtige nazomer. Milieu of kredietcrisis het doet me op deze momenten niets. Ze bestaan maar nu even niet. Ollie B. Bommel die je elke nacht even voor enen kunt horen op radio 1 is een Heer van Stand, in gedachten zie ik de Heeren ook in deze outfit. Ik verwacht zang van niveau en hoop dat die verwachtingen uitkomen. Ik denk nog even weer aaqn Heer Ollie en citeer de volgende uitspraak:” Er gaat toch maar niets boven het leven van een heer, buiten woedt het noodweer, binnen is het warm en gezellig”.Op deze zaterdagmiddag geen noodweer en opzij van het café is merkbaar dat er iets te gebeuren staat, Wim en Anita Popken geven iedereen het gevoel dat ze een “heer”zijn en dat zij de “gastheer”zijn. Ik zag bij binnenkomst enkele – dames van stand- zitten aan de statafel die er zo te zien echt zin in hadden.
Mijn elftalleider bij Rolder Boys van 25 jaar geleden troonde me mee naar de bar voor een bak koffie. Zijn outfit bestond uit een paars shirt en beige broek met het logo HvS , ik had gehoopt op een Bommel logo ,jammer. In de stampvolle zaal waar het grijs overheerste nam een blaaskapel met frivole Tiroler deuntjes het eerste deel voor de pauze voor haar rekening. Zij waren wel in de te verwachten outfit Lederen Hosen und soweiter. Het is niet zo mijn genre maar ze deden hun best en dat mag dan ook best applaus oogsten en dat kregen ze. Hierna kwamen de mannen waar ik voor kwam op de Bühne. Tijdens de warming up hadden de meesten hun kelen gesmeerd met bier en gerookt werd er al helemaal niet, zelfs niet op het terras. Dus ze waren er helemaal klaar voor. De opkomst naar het podium was al een act op zich zingend en klappend baanden ze zich een weg door het publiek. Omdat de Heeren van Stand zwaar onderbezet waren deden ze een appél op de zaal om mee te doen en o.l.v. de grote animator Koen Hubert werd er uit volle borst meegezongen. Het Glorie Glorie Halleluja galmde dan ook op deze zaterdag door Ekehaar, ik waande me even in een kerkdienst .Wat opviel was dat deze mannen ook in deze kleine bezetting over voldoende volume beschikten en plezier uitstraalden, er was goed contact met de zaal en dat sloeg aan, klasse !
Wel mooi dat bij de Heeren van Stand een dame de dirigent is, tja soms kan een vrouw wel 20 mannen aan. Meezingers zoals “Bij ons in Drenthe”, “Breng ons een zonnetje” en “Tanzen mit mir in dem Morgen” gingen er bij het publiek in, als Gods woord in een ouderling. Terugfietsend klampte ik aan bij een sliert solexrijders gehuld in lederen jassen en met pothelmen op, solerend achter de solexen voelde ik me helemaal terug in de jaren vijftig.
.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply