Banken

Er zijn verschillende soorten banken. Er zijn oerdegelijke banken, maar er zijn ook slechte banken die in elkaar zakken of bij het minste of geringste omvallen. Er verdwijnen veel banken uit de dorpen en waar ze blijven? Sommige banken hebben een heel sociale functie. Denk aan de bank bij de Wenning en de banken bij de Hendrik Kok in Rolde. Niet elke bank zit even fijn en sommigen zijn te hoog of geven weinig uitzicht. Zo staat er een bank in Nijlande bij het viaduct daar heb je als uitzicht het talud van de N 33 je ziet niets en hoort alleen de auto’s voorbijrazen Maar er staan ook banken op hoogte met mooi uitzicht zoals de bank bij het viaduct naar Eexterzandvoort , heeft u daar wel eens gezeten? Schitterend en bovendien is op enige afstand het gejakker op de N 34 zichtbaar, voor een autospotter een prachtige plek.
Op welke bank het ook prachtig toeven is? Tussen Drouwen en Bronneger op het hoogste punt zie je dan de Hondsrug op zijn mooist een zelfde hoogtepunt beleef je bij het bankje op de Hondsrugweg in Gieten waar het vooral bij ondergaande zon genieten is. Dan heb ik het nog niet gehad over het bankje langs het schelpenpad op het Balloërveld met uitzicht op de zandverstuiving en aan de rechterhand enkele bomen uit vervlogen tijden en over het bankje bij de picknick plaats in Schipborg met uitzicht op de Drentsche Aa. Bij mooi weer zijn al deze banken bezet met boterham en appels etende fietsers en wandelaars die genieten van alles wat hen passeert en dat met een glimlach of groet ook vaak laten blijken.
Ik heb het nog niet over de bankjes gehad waar jongeren “hangen”. Die zijn zowel bij de Boerbos als bij het Hunebed de geliefde plekjes, het zijn ook de plekken waar de afvalbak het snelst vol is, sporen van aanwezigheid dus. Dan heb je nog het leugenbankie in Gasselte en het ver van je afkiekenbankie in Gieterveen. Niet genoemd is nog de spelersbank op de voetbalvelden waar de zenuwen van de bankzitters door de keel gieren tot het moment dat ze hun kunsten mogen vertonen, gouden wissels worden daar geschapen.
Dan schijnen er ook nog hele andere banken te zijn,die omdat ze niet goed zijn maar zo een fooi van tien miljard krijgen. Voor kranten en de tv-rubrieken is dit het belangrijkste nieuws. Je kunt er niet eens op zitten het schijnt allemaal lucht te zijn, die banken worden ook wel IJslandbanken genoemd.. Daarom is voor mij een bank pas een bank als je erop kunt zitten. Gewoon een eerlijke roege holten bank , altijd goed.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply