Obama

Toen ik zaterdagmorgen de krant uit de bus haalde zat er een folder bij over een boek van Jans Stoffers “Roefie en ik “.Daar staan vast smeuiige verhalen in over Drenten en hun (eigen)aardigheden. Even later fiets ik naar Rolde en wie staat er in de bocht bij Roefie als bochtcommissaris om de wintertriathlon in goede banen te leiden? Jans Stoffers. Hij staat er samen met Aart Brinkman, die zijn trekker heeft meegenomen om bij mist het zwaailicht te kunnen gebruiken Zij verdienen vandaag een paar centen bij voor hun sportclub SVDB. De triathlon moet het hebben van deze vrijwilligers. Jans weet in vijf minuten tijd de wereldproblematiek in een notendop terug te brengen tot het cultuurgebeuren van de Peergroup over het project “Amen is… af”.Geweldig. Waarom begin ik een column over Obama met Jans Stoffers ?Omdat hij voor mij een soort Obama van de Broekstreek is
De overgang van Amen naar ”God bless Amerika” is dan ook maar een kleine stap
Met ” God bless Amerika” sluiten de presidentskandidaten hun speeches af. Wanneer beeindigen Wouter Bos en Jan Peter Balkenende hun speeches met God zegene Nederland ? Dat dacht ik toen ik Barack Obama op tournee in Virginia tot twee keer toe voor een publiek van meer dan dertig duizend kiezers deze zin hoorde uitspreken. Al meent hij er geen bliksem van hij zal wel moeten want zijn tegenstander John Mc Cain doet het ook. Ik zou liever als uitsmijter horen “No more war” of “Death penalty no more”. Dat zou Onze Lieve Heer denk ik meer waarderen dan dat geslijm naar de kiezers met gebruikmaking van zijn naam. Als Obama afhankelijk zou zijn van Nederlandse kiezers dan wordt hij de volgende president, ik ken maar twee politici die en public hebben gezegd dat ze voor Mc Cain zijn :Henk Kamp die nu vertrekt naar Bonaire en Hans van Baalen die naar Brussel gaat. Het zou fantastisch zijn als Amerikanen het lef hebben te kiezen voor “Change”. De incarnatie van de vermoorde John .F. Kennedy en Maarten Luther King in een persoon. Toch is het nog geen gelopen race want wat doet de blanke Amerikaan in het stemhokje ? In Italie zei bijna niemand in het openbaar dat hij of zij voor Berlusconi was en toch won hij de verkiezingen. Ik smul trouwens wel van de reportages over de verkiezingen. Wat een circus , wat een ondermaatse smeerpijperij en wat een geld kosten die campagnes. Alleen al de garderobe van Sarah Palin meer dan een ton, dat is zes keer het jaarsalaris van iemand met een minimumloon. Voor niet ingewijden een kleine schets van de partijen, de Republikeinen zijn conservatief en de Democraten liberaal. In het spectrum van de Nederlandse politiek zouden ze beiden thuishoren bij de VVD. De conservatieve vleugel met Hans van Baalen en de liberale vleugel met Laetitia Griffith . Dan is het verbazingwekkend maar ook beangstigend dat aanhangers van Mc Cain , Obama zien als een crimineel ,terrorist of moslim en wat in hun ogen nog erger is ….een socialist. Het zullen je kiezers maar zijn , laatst moest Mc Cain aan zijn opgewonden kiezers uitleggen dat Obama best een goede president zou kunnen zijn. Boe geroep was zijn loon. Ik ben mijn leven lang niet gecharmeerd geweest van de American way of life en ben daarin na de kredietcrisis veroorzaakt door de maffia van Wall Street en de penose van banken en hypotheekverschaffers alleen maar in bevestigd. Het enige lichtpuntje komt van “de zwarte” Barack Obama , hoewel waarom wordt je zwart genoemd als je moeder en oma blank zijn ? Kiest Amerika na Kennedy, de eerste katholieke president, de eerste zwarte president ? Ik steek deze week nog even een kaarsje op want een kandidaat van het formaat Barack Obama komt maar een keer in een mensenleven voorbij.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply