Herfst in Drenthe

Over het best verlichte fietspad van Aa en Hunze begeef ik me naar Rolde.
In het schijnsel van de lantaarns zijn de verschillende tinten van de bladeren prachtig
zichtbaar, het is duidelijk herfst. Op de es dendert een aardappelrooimachine met groot licht, bij nacht en ontij proberen de boeren hun producten op “de bult” te krijgen. Bij de afslag naar het Geuzenpad staat de loopgroep Rolde te rekken en te strekken, om zichtbaar te zijn hebben ze allen een fluoriserend hesje aan. Ik stop even en zie tot mijn vreugde dat er meer vrouwen dan mannen zichzelf pijnigen om lichamelijk in goede conditie te blijven. Ik denk dat deze mannen het geheim houden dat er zulke leuke vrouwen bij de loopgroep zijn . Niemand heeft immers belang bij concurrentie. Wat is er mooier dan als macho in het donker legaal achter mooie vrouwen aan te rennen? Ik wenste ze nog veel loopplezier en vervolgde mijn weg, ik was onderweg naar cafe Hofsteenge waar de thema avond “Veilig uitgaan in Rolde” werd gehouden. Aangekomen bij Hofsteenge bleek dat ik wat laat was want de politie was al aan het woord, hierna kwamen nog sprekers van de Horeca, Welzijn en van het Bureau Drugs en Alcohol aan het woord. Daarna werd op commando van de burgemeester de zaal in drie groepen verdeeld om stellingen onder de loep te nemen. De groep waar ik bij zat, was erg gemeleerd met o.a. twee jongeren, een journalist van het Dagblad en de uitsmijter van cafe Hofsteenge. De discussie ging eigenlijk alle kanten op en de beleving van “uitgaan, drank en rotzooi schoppen” was zeer verschillend. Ouders die meededen aan het kringgesprek gaven hoog op hoe ze grenzen stelden en eventueel beloningen in het vooruitzicht stelden als men alcoholvrij uitging, ouders van indrinkende jongeren zaten er niet bij. Duidelijk werd dat het indrinken twee redenen had, het overbruggen van de avond want pas om twaalf uur wordt het druk in de disco en de prijs die men voor een pilsje betaald in de disco. Samengevat kwam het erop neer dat de jeugd graag goedkoop dronken wil worden. Hoewel een van de jongeren aangaf dat hij na zijn eerste dronkenschap nu de grens wel wist. Zoals altijd ligt natuurlijk de verantwoordelijkheid en de voorbeeldfunctie bij de ouders. Zij maken daarover afspraken en controleren die, maar ook de uitbater draagt in deze een gedeelde verantwoordelijkheid. De kreet “Drank maak meer kapot dan je lief is”, geldt altijd en overal. Als ouders het gevoel hebben dat een uitgaansgelegenheid haar verantwoordelijkheid over de hele breedte neemt,
sturen ze hun kinderen daar met een gerust hart heen.
In de herfst begint het schaatsen op de kunstijsbaan en de TV geeft beelden uit Heerenveen van het nationaal kampioenschap.
Allemaal opgetogen gezichten op enkele schaatsers na die onder hun kunnen presteerden.
Frank Vreugdenhil uit Eldersloo werd 10e op de vijf kilometer en ik dacht die komt dus ook op het podium. Want naast de gebruikelijke drie heeft het programma “man bijt hond” ook een speciaal podiumstuk voor nr. 10 … echter niet in Thialf, jammer voor Frankie en voor de kijkers. Ter compensatie ging ik maar weer blad harken, de herfst is nu echt begonnen.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply