December

De decembermaand is dé feestmaand van het jaar .Het is ook de maand waarin we meer dan anders geneigd zijn aandacht te schenken aan de medemens die het minder goed getroffen heeft. Voor de 19e keer is er dan ook een Kerstmarkt voor goede doelen in de Rolder Jacobuskerk. Dit gaat ook maar door, houdt het dan nooit op ? Vele mensen gaan weer met een dik gevulde beurs naar deze kerstmarkt om kerstinkopen te doen en hopen daarnaast op een leuke prijs. Velen krijgen daarvan een goed gevoel, de vrijwilligers die het organiseren, de bezoekers, de standhouders maar vooral de ontvangers van de goede doelen gelden. Het Kerstgevoel is weer onder ons. Dus zang, muziek, hoop en geloof vermengd met nostalgie rond en in de Jacobuskerk a.s. vrijdag en zaterdag. Zelfs een Tsjechische blaaskapel die ‘s avonds een concert geeft in zaal Hofsteenge komt langs.
De afgelopen week zijn mijn vrouw en ik een paar dagen naar mijn oudste zus in Zevenaar
geweest. Het is elke keer weer een vreugde mijn zus en zwager te ontmoeten. Initiatiefrijk als mijn zus is had ze al weer allerlei leuke dingen bedacht die we samen zouden kunnen doen . Zo reden we via de Steeg en Rozendaal dat zijn echt sjieke dorpen,die kennen we niet in Drenthe, naar de glooiende Posbank.Na een stevige wandeling dronken we koffie in het Posbank-paviljoen dat qua duurzame bouw en energievoorziening een eye-opener is en nog mooi ook. We keken ook nog even waar de Rijn Nederland binnenkomt en dat is niet bij Lobith, dat we vroeger op school leerden maar bij Spijk, foutje dus.
‘s Avonds wachtte een verrassing ze had kaartjes voor de film Oorlogswinter. Ze had dit bedacht omdat we opgroeiden in het dorp vlakbij de IJssel, waar de film speelde en natuurlijk hadden we van onze vader veel verhalen over die tijd gehoord.
Ademloos heb ik in de bioscoop in Zevenaar deze schitterende film gezien die over mijn geboortestreek ging, hoewel de meeste opnamen elders zijn opgenomen . Aan het slot kwam de IJsselbrug bij Zwolle in beeld, de brug die we ‘s middags nog gepasseerd waren.
Ik kan iedereen deze film n.a.v. het boek van Jan Terlouw “Oorlogswinter” aanbevelen,
in deze film zijn de goeden niet altijd goed en de kwaden niet altijd slecht .Een film voor deze tijd die mensen aan het denken zet. En waaruit nog eens onomstotelijk blijkt dat oorlog de grootste waanzin is die er bestaat. Maar ja zolang er idioten zijn die denken dat ze met wapens volkeren kunnen onderdrukken zal er strijd zijn.
Wat hebben die mensen uit het Westen in de Oorlogswinter een strijd moeten leveren om aan een zak aardappelen of roggemeel te komen. Drie dagen heen en drie dagen terug in ijselijke kou kwamen ze naar Overijssel en Drenthe om voor hun hongerende familie wat eten te halen. Ik vind het fantastisch dat velen uit ons dorp ( in het boek van Jan Terlouw De Vlank genoemd) tijdens de oorlog ervoor zorgden dat mensen veilig de IJssel overkwamen en “de trekkers” zoal ze werden genoemd onderdak verschaften en aan eten hielpen.
Ook al zou er toen een Voedselbank bestaan hebben,het had niet geholpen want niemand had iets . In onze tijd hebben we het over de kredietcrisis en we praten daarover in warme huizen met meestal voldoende eten en drinken. Velen maken zich erg druk of ze in 2009 een paar cent meer of minder krijgen.. Trouwens de benzine die ik op de terugweg in Rolde tankte was 40 eurocenten goedkoper dan twee maand geleden, daar hoor ik niemand over. Ik kende de verhalen over de Oorlogswinter van mijn vader maar toen ik het echt in beeld zag was er naast de herkenning ook een gevoel van schaamte. Honger lijdende mensen kennen we hier niet meer. Alles is hier geregeld tot voedselbanken toe. Het gejerimieer over vliegtax en koersdalingen komen me dan ook de neusgaten uit. Luxe problemen !!!

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply