FC Groningen

Als mensen samen iets organiseren en het is ook nog een succes dan geeft dat vleugels. Kortom dat is kicken. De kerstmarkt, voor goede doelen, in Rolde was daar een voorbeeld van, maar ook de kerstmarkten in Mariëncamp en Grolloo waren pareltjes. Als mensen samen iets ondernemen of aan elkaar denken dan is het leven een stuk aangenamer. Iets vreemds gebeurde er enkele weken geleden in de Jacobuskerk.. Alle kerkgangers kregen twee euro mee met de opdracht daar iets mee te doen t.b.v. de armsten in onze wereld……afgelopen zondag werden de enveloppen en doosjes geteld en kon in totaal € 1074,21 worden overhandigd aan Sietske Walinga uit Ekehaar voor haar project in Ruanda , schitterend toch !
Maar soms is een goede buur beter dan een verre vriend. Voor mij een waarheid als een koe. De ene buurman nodigt me weleens uit voor iets cultureels, een ander vraagt me mee te gaan naar Rolder Boys en weer een ander nodigde me uit voor de Euroborg, ik ben gewoon een geluksvogel met zulke buren Afgelopen zondag was ik samen met mijn buren en een vriend bij FC Groningen – FC Twente. Sinds ik in het Noorden woon, ben ik natuurlijk supporter van FC Groningen. Voordien was ik een Twente aanhanger. Ik woonde op de Noord Veluwe, voelde me een Oosterling en had bovendien familie in Oldenzaal. In die jaren speelden er nog meest Groningers bij toen nog GVAV,en Tukkers bij Twente In Groningen staat nu een vreemdelingenlegioen op het veld. Ik heb niets tegen buitenlanders, integendeel ze zijn vaak een verrijking , maar “het regiogevoel” is een stuk minder. Bovendien is allemaal veel zakelijker en daarom minder van het volk, de sky boxen voor de bobo ‘s bevestigen dat beeld. De enige club in het betaalde voetbal die elke week nog de helft van de spelers uit het eigen dorp in het veld heeft staan is Volendam, ze staan daarom ook onderaan, maar dat dondert niks . Geld dat is de spil waar alles omdraait Het lijkt nog belangrijker dan het edele voetbalspel. Dat is ook de reden dat ik niet zo’n bewonderaar ben van het hedendaagse betaalde voetbal, eigenlijk vind ik het helemaal niks. Maar ja ik vind voetbal nu eenmaal een mooie sport, je hoeft ook niet altijd consequent te zijn, dus zit ik zonder gêne in de groene Kathedraal. Bovendien is oud-Zwollenaar Ron Jans hier trainer, zijn vader trainde ooit mijn oude club en dat geeft toch een gevoel van regio-verwantschap.
Als we het stadion binnen komen valt meteen op dat ondanks het heldere weer alle stadionlampen branden, ze zijn hier duidelijk niet milieubewust, jammer. Het eerste half uur domineert Twente wat resulteert in twee doelpunten. Opvallendste speler is Elia hij laat zijn directe tegenstander Tom Hiariej alle hoeken van het veld zien. Gelukkig herpakt Groningen zich waardoor even voor rust Goran Lovre de anschlusstreffer kan inkoppen. Na rust een sterker Groningen , een schot net voorlangs en een schot van Marcus Berg die via de binnenkant van de paal het veld weer in caramboleert geeft hoop. Helaas zoals zo vaak valt er een doelpunt aan de andere kant een keihard schot van Arnautovic krijgt Luciano niet helemaal onder controle en dan is Ronnie Stam er als de kippen bij de 1-3 op het scorebord te brengen. Omdat Groningen niet echt meer aandrong kan Twente de wedstrijd rustig uitspelen en weet Blaise Nkufo weer zijn goaltje mee te pikken 1-4. Vele Groningers hadden toen al teleurgesteld de Euroborg verlaten, verliezen o.k., maar thuis verliezen doet extra veel pijn. Het laatste half uur was dan ook de supportersaanhang van Twente luidruchtig met de yel “Aj veur Twente bint gao staon”. Beetje jennen want op dat moment zaten de Groningen supporters waar onder ik er verslagen bij. Maar ja Johan Cruijff
zei het al “je kan winnen of verliezen”. Na afloop daarom toch maar even de nederlaag geëvalueerd in het café dat wordt gerund door het Noorderpoortcollege, “t kon minder”

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply