Kerstpakketten

Sinds ik niet meer werk, ontvang ik geen kerstpakket meer. Dat is toch wel balen, want elk jaar weer was het een feest als het pakket op tafel stond, dat door de baas zelf gebracht werd.

Toen de kinderen nog klein waren, stonden ze er juichend en opgewonden omheen. Ze waren vol verwachting zou er ook snoepgoed, chocola of chips inzitten? Had de baas ook aan hen gedacht? Ja, een kinderhand en ook de mijne is gauw gevuld.

Nu ik als vrijwilliger bij diverse organisaties werk, merk ik dat bijna alle organisaties wel even aan de vrijwilliger denken en dat voelt goed. Het zijn niet echt pakketten, maar wel een banketstaaf of een bon. Ze vergeten je niet en dat is mooi.

Als vrijwilliger bij de Arme Kant van Aa en Hunze ben ik betrokken bij de inzameling van kerstpakketten, het inpakken en bezorgen . Alleen al het inpakken met o.a. vrijwilligers van Mariëncamp is elk jaar weer een feest. Mensen blij maken is dankbaar werk. Wie komt er tegenwoordig nog bij je aan de deur ? Ja collectanten. Als je van een minimaal inkomen moet rondkomen en je hebt echt niets extra’s dan valt zo’n kerstpakket er lekker in.

Ik werd hierin ook bevestigd, want na een rondje Rolde reed ik via de Volmachtenlaan over de Waardeel Bij beide bushaltes stonden enkele mensen en kinderen bij de halte en het waren precies degenen waar ik zojuist een kerstpakket had afgeleverd. Anderen pakken de auto, zij de bus.

Natuurlijk ontmoet je op zo’n rondgang ook mensen waar verdriet is, waar naast de al bestaande problemen ook nog een ernstige ziekte zo’n gezin treft. Je gaat dan niet weg met de tekst prettige feestdagen, maar je toont je medeleven en denkt aan de woorden van je moeder die in gelijke omstandigheden zei: “ik zal voor je bidden”. Tja, het leven gaat voor veel mensen niet over rozen en juist in deze dagen komt dat dubbel hard aan.

Met de familie op 1e kerstdag wandelend op het Balloërveld kom ik bij de schaapskooi de vrijwilligers tegen die de materialen van de herderswandeling van die avond tevoren aan het opruimen zijn. Dankzij hun inspanningen namen meer dan 6000 mensen deel aan deze traditionele bijna authentieke herderstocht op kerstavond. Samen zorgden zij dankzij de geweldige opbrengst voor een geweldig“kerstpakket” voor weeskinderen in een van de Townships bij Johannesburg. Kerst op zijn best !!!

Mijn kerstpakket bestond deze maand uit een kaartje voor één van de extra voorstellingen van Herman Finkers in de RAI. Na zeven jaar afwezigheid stond hij daar weer met zijn nieuwe programma “Na de Pauze”. Het is weergaloos zoals hij hemel en aarde, leven en dood, seks en religie aan elkaar weet te praten en dat allemaal met zijn onmiskenbare en hoorbaar Twents accent. Wat een lef om op ingetogen wijze het -In Paradisum- “Moge de engelen u begeleiden naar het paradijs” in het bomvolle RAI theater te zingen.

Het was een programma van humor, troost, herkenning en dat alles in een toegankelijke sfeer. Dit “kerstpakket” had ik voor geen goud willen missen. Alle goeds en een gezond 2009.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply