Sportgala en IJs

Heel bijzonder was dit jaar de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in combinatie met een sportgala. Alle lof aan de bedenkers van deze formule. Ik heb een broertje dood aan standaard nieuwjaarsrecepties Op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie komen vooral mensen af die afhankelijk zijn van gemeentelijke opdrachten … en netwerkers. Deze keer had de organisatie het uitstekend geregeld, geen vreet of zuippartij maar een prima toespraak van de burgemeester onder het genot van een bak koffie en een mini- receptiegebakje. De toespraak van de burgemeester ging over de onderzoeken waar de kranten bol van staan. Hij had een toekomst visie voor Aa en Hunze o.a. hoe ga je om met krimp, hoe hou je de gemeente groen, sociaal, sportief en cultureel bij de tijd. Na deze harten-roerselen van onze eerste burger werd iedereen uitgenodigd in de raadszaal om de sportkampioenen van Aa en Hunze te huldigen. Een sportgala dus. Nog nooit was de raadszaal zo vol, zelfs niet toen de school in Gasselternijveenschemond de Peppel met sluiting werd bedreigd. Elke sportkampioen werd door onze burgemeester in het zonnetje gezet. De wethouder van sport deelde de onderscheidingen uit, en de bloemen werden aangereikt door bode Otto Lokhorst, niemand kan dat sierlijker dan hij. Aa en Hunze sporters zijn o.a. goed in pijl en boog schieten, golf,zwemmen,wielrennen,schaatsen,voetbal,volleybal, paardrijden,trampolinespringen en turnen waarvan de jeugdige beoefenaar een salto mortale tussen de vergadertafels liet zien.
Het statement van de avond kwam van de combine-kampioen, op de vraag waarom hij het toch elke keer weer in slaagde kampioen te worden was zijn antwoord“ Remmen is angst”.
Na afloop van dit onderhoudend sportgala was er nog een drankje en een bitterbal. Aan een statafel heb ik met Simon Vroemen, in veler ogen en ook in de mijne, de beste sportman die Aa en Hunze rijk is, zijn perikelen doorgenomen. Aan zijn glorieuze sportcarrière kwam wel heel abrupt een eind door de nog steeds lopende dopingaffaire. Toen even later Janneke Ensing er ook bij kwam staan dacht ik wat geeft de tv toch een vertekend beeld. Op tv beelden is ze een struise schaatster, in werkelijkheid is ze een leuke ranke slanke meid . Er waren ook receptie gangers die hun werkkleding aan hadden gehouden. Zoals de carnavalsvereniging, terwijl het carnaval bij mijn weten pas in februari is. Ook enkele brandweer medewerkers hadden voor deze gelegenheid “hun pakkie “ aangehouden, angst om anders niet herkend te worden , denk ik.
IJs was deze week overal, nu ben ik niet zo’n schaatser en daarom heb ik maar met de fiets een baantje getrokken langs de ijsbanen in Aa en Hunze en toen ik hoorde dat er vrijdagavond de Drentse marathonkampioenwedstrijd in Gieten werd gehouden was ik hier van de partij.
Alleen al de ambiance ,de enthousiaste vrijwilligers en de kantine geven je een warm gevoel.
De baan in Gieten die een grote naam en faam heeft maakte dat vrijdagavond helemaal waar. Onder grote publieke belangstelling werd hier de schaatsmarathon verreden. Kampioen van Drenthe werd bij de dames Andrea Sikkema , daags tevoren had ze nog een unieke prestatie neergezet door prachtig derde te worden bij het NK op natuurijs alleen al haar manier van juichen is meer dan een foto waard..Kampioen bij de mannen werd Frank Vreugdenhil, hij sleurde zijn broertje Johan mee naar een derde plaats onder toeziend oog van zijn trotse ouders. Kortom de eerste kampioenen voor het volgend sportgala hebben zich alweer gemeld. Schaatsen is een familiesport en verbroedert , was de Gazastrook maar een grote ijsbaan.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply