Obama

Waar komt die man vandaan, die Obama? Ik ben eigenlijk perplex dat in deze cynische, sombere tijd waarin we leven, een persoon op staat die zijn stem verheft om over waarden te praten, over persoonlijke en collectieve verantwoordelijkheid , respect voor het werk en de herinnering aan hen die ons voor gingen in dit leven. Barack Obama heeft ons voorgehouden dat de wereld beter kan zijn dan dat we tot dusver durfden te geloven. Wat een buitengewone mooie dag was het vorige week dinsdag. Twee miljoen mensen waren op de Mall voor het Capitool en honderden miljoenen zaten voor de tv. Het charisma van deze briljante opbouwwerker is groot. Een start met een immense kredietcrisis en twee oorlogen dat gun je geen mens. Zijn inauguratie rede was dan ook sober en ingetogen, deze keer niet de knallende speeches die we gewend waren in zijn campagne Hij voelde kennelijk al de last die hij van nu af op zijn schouders krijgt. Wat me altijd zal bij blijven is de oprechte emotie met name van de zwarte Amerikanen, eindelijk heeft de droom van Martin Luther King het Witte Huis bereikt. Deze man straalt energie uit en steekt de hand uit,niet alleen naar zijn vrienden maar ook naar zijn vijanden, hij wil opbouwen en niet vernietigen. Een sprankelend nieuw geluid gaat door de wereld. Zijn eerste maatregelen geven ook hoop, het sluiten van Guantanamo Bay, bevriezing van de salarissen van hoger personeel op het Witte Huis, dit vooral als voorbeeldfunctie. Wat zou het mooi zijn als onze gezagdragers op lokaal niveau ook zo’n voorbeeldfunctie zouden hebben en dat het schandelijk gedrag van bijv. de burgemeester van Den Helder, die graait wat hij graaien kan, en daarbij ook nog wordt geholpen door zijn wethouders niet mogelijk zou zijn Hopelijk dat de kredietcrisis een reinigende werking heeft voor bestuurders die snoepreisjes en her en der een vorkje prikken als normaal beschouwen.
Waarom is een bak koffie met een gevulde koek niet goed genoeg meer ? Aan vrijwilligers die vaak hun eigen kosten niet eens in rekening brengen en er elke keer weer staan daar kunnen vele leidinggevenden een voorbeeld aan nemen. Dankzij dat soort vrijwilligers is Obama nu president . Ik hoop dat hij even inspirerend blijft als hij nu laat zien en niet vervreemd van de mensen waarvoor hij ooit in de sloppen van Chicago als opbouwwerker
actief was.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply