Herrenvolk & Herdgang

Germania bier drinkers met runentekens, mannen met hakenkruisen in hun nek, dat soort lui werd door onze burgemeester beleefd verzocht het Dorpshuis de Kiep in Eexterveenschekanaal te verlaten. Niets mis mee,want het Dorpshuis is met gemeentelijk geld en inspanningen van de inwoners tot stand gekomen. Fascisten gebruik laten maken van gemeenschapscentra in onze gemeente is een brug te ver. Zij die nu nog de moord op zes miljoen joden en zigeuners geweldig vinden of ontkennen moeten niet in de gelegenheid worden gesteld gebruik te maken van gemeenschapsvoorzieningen in Aa en Hunze. Vrijheid van meningsuiting kent zijn grenzen en ik ben trots dat “onze burgemeester” dit door zijn resolute optreden duidelijk heeft gemaakt en dit “Herrenvolk” de Kiep heeft uitgekieperd.
Niet alles wat je denkt is meetbaar maar wat je dan vervolgens uit in woord en gebaar is dat wel. Hetzelfde is het met de vrijheid van meningsuiting, kritisch zijn is prima maar van bewust kwetsen of aanzetten tot haat wordt niemand beter en het leidt tot nodeloze polarisatie. Trouwens, voor sommige Nederlanders kan het niet gek genoeg. In plaats dat mensen die hate mails verzenden worden opgepakt moet iemand die ze ontvangt op stel en Sp(r)ong beveiliging krijgen. Het lijkt wel dat je er pas bij hoort in Nederland als je wordt beveiligd. Straks komt het nog zover dat de ene helft van Nederland de andere helft bewaakt, goed voor de werkgelegenheid maar het wordt er niet leuker op. Voor wildplassen krijg je een bekeuring maar in het wilde weg kwetsen en haat zaaien mag, althans dat vinden Wilders c.s. Gelukkig is er een rechter die hierin het laatste woord krijgt.
Van deze onfrisse bruine beslommeringen naar wat leukere en sportievere zaken. Eens in de twee maand reis ik samen met een maat kriskras per trein door Nederland. Dat is het voordeel
van ouder worden, op een 60+ kaartje kan dat voor weinig geld.
Zo gingen we afgelopen dinsdag naar Eindhoven, Philips-City. Als je een honderdtal meters de stad inloopt stuit je op een meer dan levensgroot beeld van Anton Philips. Voor de twee-torige Catharina kerk ga je letterlijk en figuurlijk over lijken. Onder glastegels zie je skeletten in kisten liggen,door de fraaie verlichting ( Philips) lijkt het meer op een kunstbeleving,.Eindhoven is duidelijk een werkstad, cultureel gezien valt er weinig te genieten We besluiten daarom met lijn 145 naar de Herdgang het trainingscomplex van PSV te gaan. Als Groningen supporters klinkt het als verraad maar eigenlijk waren we brand nieuwsgierig hoe Huub Stevens omgaat met zijn selectie. De vriendelijke chauffeur in onze bus gaf aan dat we moesten uitstappen bij het crematorium. Hij zei nog “Als je gratis koffie wilt drinken kun je daar terecht”. Aangekomen op de Herdgang zagen we wat hangouderen en enkele jongelui bij het trainingsveld , maar niet de PSV selectie met Huub Stevens. Bij navraag bleek dat ze aan het trainen waren in het krachthonk, pech dus. In de kantine waar we een bak koffie dronken hingen o.a. grote ingelijste actiefoto’s van Romario. Gelukkig zagen we nog een aantal spelers op de parkeerplaats in een van hun veel te grote bolides stappen . Ze verloren door in zulke aso-bakken te rijden veel van hun glans,tjonge denk je dan, doe gewoon, maar ja het is hun wereldje en daar hoort kennelijk dit speelgoed bij. Op de terugweg hoorden we dat Huub Stevens ontslag had genomen. Kom je eens van je leven op de Herdgang, gaat de trainer weg. We hebben afgesproken dat we niet naar de training van FC Groningen gaan, want Ron Jans willen we voor geen goud kwijt , even uitlenen aan Albert Heijn is de limit….

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply