Kampioen

De Louis van Gaal van Drenthe, Rolf Veneboer heeft zijn kampioensschaal binnen. Dat kan zijn collega van AZ hem niet nazeggen.
De ‘jonge honden’ van Rolder Boys pakten de titel in een strijd waarin Gasselternijveen zich van haar sportieve taak kweet. Het is de kwaliteit van Rolf Veneboer dat hij deze jonge jongens na enkele nederlagen weer op de rails heeft gekregen. Het ‘geheime wapen’ van dit elftal is dat de spelers bijna allemaal geboren en getogen zijn in Rolde, dus het zijn échte Rolder Boys…
De wedstrijd op zich was qua spanning het aanzien meer dan waard. Hemelsbreed zes kilometer verder denderden de Super Bikes over het circuit van Drenthe, maar voor mij waren er vandaag maar elf echte “Super-s” die speelden zonder stank en lawaai de wedstrijd van hun leven.
Toen Jurjen Kamps een doorgebroken speler van Rolder Boys ten val bracht, leidde dit het begin in van een leuke middag voor de Rolder Boys aanhang. Hij werd met rood van het veld gestuurd en toen moest Gasselternijveen met 10 man verder spelen. Vincent Wever scoorde subliem uit de toegekende vrije trap. Nadat Patrick Pots in de 30e minuut op de paal had gekopt, schoot even later Gert Jan Hadders raak uit een strafschop 2-0. Door een dekkingsfout van Rolder Boys kon Gerrie van der Aa de Anschlusstreffer scoren 2-1.
Dit was ook de ruststand. Na de rust werd het spelbeeld bepaald door de zenuwen en kregen de jonkies Janko Lijfering en Marco Zuidberg een dik verdiende publiekswissel. Het spel golfde op en neer totdat een vloeiende combinatie van Vincent Wever en Patrick Pots, Peter Deenen in staat stelde de knock-out te plaatsen 3-1. Een welverdiend applaus klaterde van de staantribune toen het eindsignaal klonk. Na twintig jaar is Rolder Boys weer kampioen,zij zijn de besten van Aa en Hunze, loco-burgemeester Hans Polman constateerde dit dan ook terecht na afloop.
Om de woorden van een spandoek te citeren: “We are black,we are white,we are Rolde Dynamite”. Kleurrijker kan het niet worden verwoord, de vaste vrouwelijke supporter die altijd aanwezig is was vanmiddag in de kleuren van Rolder Boys gekleed en het heeft dus geholpen, bedankt Tiny.
Van sport naar cultuurhistorie is een kleine stap in Rolde. De hunebedden zijn al jaren de toeristische trekpleister van Rolde. Over deze hunebedden werd vrijdag een boek gepresenteerd in de Jacobuskerk. Dit boek, geschreven door archeoloog Wijnand van der Zande, en vormgegeven door Albert Rademaker werd met veel loftuitingen door commissaris Relus ter Beek ten doop gehouden. Hierna was er een expositie bij galerie Harms over de hunebedden.
Een prachtige verzameling schilderijen over de hunebedden van Rolde was hier tentoongesteld. Bij de rondgang kwam ik voor de derde keer in drie dagen Relus ter Beek tegen, normaal ben ik het die als eerste de mond opendoet, nu was hij mij voor. We namen
in ijltempo de problemen bij de PvdA door. We waren er snel uit “gewoon doorgaan, laagdrempelig en strijdbaar blijven”. Ik vergat hem de tip te geven ook Daniël Lohues aan te trekken als ambassadeur om het product Drenthe in de markt te zetten. Want Annelie die met lijn vieftig vertrok, wil iedereen wel zien en daar komen horden jongeren op af in de vakantie.
Met zijn allen vanaf Emmen met lijn vieftig mee, op zoek naar Annelie wordt de nieuwste hype.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

One thought on “Kampioen”

Leave a Reply