Lust & IJver

OKB -Op Klompen Begonnen- was een van die namen uit vervlogen tijden van een voetbalvereniging. Maar ook nu zijn er nog teksten uit vervlogen tijden die je tegenkomt op huizen in Veenhuizen zoals: Werk en Bid en Huis en Haard .Ook de Rolder Toneelvereniging met de naam Lust & IJver valt onder deze categorie. Dat een toneelclub lust en ijver aan de dag moet leggen om op de avond van de uitvoering goed voor de dag te komen dat is zeker,dus wat dat betreft klopt de naam maar het klinkt zo oubollig. Maar ja het gaat om de inhoud nietwaar? Voor mijn vrouw en ik naar de toneeluitvoering togen waren we naar de 50-jarige bruiloft van onze buren geweest wat ze vierden bij café Popken in Ekehaar. Het was allemaal goed georganiseerd, vanaf vier uur waren we welkom met tegen zes uur een uitstekend warm en koud buffet. Het cadeau dat het gouden paar van hun kinderen kregen mocht er zijn; een reisje over zee …. naar Ameland en daar lekker een paar dagen fietsen en genieten, geweldig niks decadente vliegreizen, gewoon lekker dichtbij. Even over acht fietsten we in behoorlijk tempo naar café Hofsteenge in Rolde, om de nazaten van Jacob Rillema en Homme Hof te zien spelen. Homme speelde trouwens zelf nog in een opvallende rol als opa mee. Mijn vrouw en ik konden aanschuiven bij een familie waar nog twee stoelen onbezet waren. Dit is dan weer gewoon geluk want in de pauzes die in Rolde altijd vrij lang duren behoefde ik me met vijf aardige dames aan deze tafel geen seconde te vervelen,bovendien kwamen er bitterballen rond.. Bij de meeste Drentse kluchten is het onderbroekengehalte groot, deze keer echter een detective met criminelen en handlangers in een pension. Het stuk genaamd “Maak dat je Tante wijs “was opgehangen aan de wandelende tweelingzussen die met verve de rol van undercover detectives op zich namen. Esther Scholtens en Jantje Hofsteenge speelden in deze rollen echt de pannen van het dak. Zonder anderen tekort te doen wil ik nog één naam noemen, Koos Reitsema die als stotterende “Hakkelaar” een glansrol vervulde. Er speelde ook een undercover kapelaan mee, waarvan de tweelingzussen vonden dat hij maar kamfer moest gebruiken om te voorkomen dat hij “in love” zou vallen met de dochter van de familie. De zin die me is bij gebleven was: “Ik heb eens in een artikel gelezen dat..”… en dat herhaalde zich in dit stuk wel tien keer .. . zonder dat deze speelster uit de plooi viel, klasse.
Naast het acteren in vele dialecten viel vooral de manier van bewegen en de non-verbale expressie op. Van de performance was duidelijk werk gemaakt evenals van de kleding. Grote lachsalvo’s bleven achterwege maar dat het publiek genoten had , bleek na afloop toen de acteurs een staande ovatie in ontvangst mochten nemen. Weer naar huis fietsend constateerden we dat het voor ons een dagje van lust( lekker eten en drinken) en ijver ( fietsen) was geweest !

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply