Buitenleven

De afgelopen week lonkte het weer niet om eruit te gaan. Maar thuis blijven zitten is ook een keus uit armoe, dus trok ik de wandelschoenen aan.

Ik ben een fervent krantenlezer maar nu even niet, circus Wilders, de recessie, ik wil het even niet horen, dus ben ik in gedachten bij het carnaval.,terwijl ik mijn schoenen aantrek. Blauwe kiel aan, dikke pullen bier omhoog houden en roepen van Alaaf , wie dut je wat ! Ik ben niet zo ‘n feestnummer, maar liever carnaval dan dikke reizen maken of shoppen, het zal wel mijn gebrek aan behoeften zijn .

Maar deze dag ga ik lekker bewegen in de vrije natuur van het Beek en Esdorpenlandschap. Even de krant bij een van de buren in de bus en dan ben je eigenlijk al onderweg. Gewoon in de buurt blijven, zodat ik steeds de Rolder toren in het vizier heb, voor mij vertrouwd en rustgevend . Bij het Ruige Veld lopen twee oudere mannen op het heideveld te struinen .De een heeft een baard en een heggenschaar, de ander loopt er naast en wijst aan wat deze bejaarde kabouter moet snoeien.”Vrijwilliger Staatsbosbeheer”, staat er achter op zijn jack. Deze mannen kiezen ook voor het buitenleven. Op de parkeerplaats bij de Boerbos loopt een hond te snuffelen om een container ,wat ruikt hij? de crisis, de recessie?

Waar geen sprake is van crisis, is op het schoolplein, in deze vakantie lopen daar de altijd herkenbare mannen van Alescon de heggen te snoeien, drukte alom. Ook in de Boerhoorn is weinig merkbaar van de crisis die mij vandaag de hele dag op de radio wordt ingepeperd. Bij de Wegwiezer is afgelopen week het virtueel loket geopend. Hiermee kun je contact maken met de gemeente e.a. instellingen. Je hebt direct beeldcontact dus in het vervolg ga ik hierheen, want als ik nu een bepaalde ambtenaar moet hebben kan ik soms wel drie dagen bellen. Hij is dan net even weg, heeft vergadering, op (zaken)reis, heeft een snipperdag , is ziek of op vakantie. Nee nu met het virtuele loket moet hij verplicht aanwezig zijn en komt hij direct in beeld, dus eigenlijk heel slim van onze wethouder. Positieve en transparante dienstverlening heeft dan ook de hoogste prioriteit in de gemeente Aa en Hunze.

Ik besluit een rondje Balloo te doen. Het is elke keer weer genieten zoals in de schaapskooi waar een tiental lammetjes met hun moeders rond lopen te mekkeren. Er zijn veel zwarte lammetjes terwijl de ooien allemaal wit zijn, gedekt door een zwarte ram dus. Integratie begint in de schaapskooi. Het is toch te hopen dat deze dartele, speelse lammetjes over vier maand niet als lamsbout staan op het menu bij de restaurants. Het buitenleven heeft naast de romantische kanten vaak ook bikkelharde andere aspecten. Daar kunnen ook de bewoners van Annerveenschekanaal over meepraten, niemand zit daar te wachten op een mestsilo in zijn buurt en al helemaal niet als een aardappelboer uit Eenrum daar “stinkend” rijk van word. Stank als dank.

Stank voor dank kreeg ook Wouter Bos bij de presentatie van het boek van Ella Vogelaar. Als Ella als minister zich net zo goed gebekt had getoond als nu, was ze nog minister geweest. Politiek is soms spijkerhard, daarom had Ella ook nooit mogen laten passeren dat ze in de kamer door een geachte afgevaardigde ’knettergek” werd genoemd. Ontwakend uit mijn mijmeringen zie ik de Rolder toren prachtig boven de groenranden opdoemen, een serene rust daalt op mij neer, het buitenleven in deze omgeving voelt echt goed.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply