Opschoondag

Vrijdagavond gaven de merels bij mij voor het huis een concert in een hoge boom,
het was niet alleen een prachtig lente gezicht hun aanwezigheid op de nog kale takken, maar ook de zang was schitterend. Zij vliegen zonder dat ze milieu vervuilende uitlaatgassen produceren.
Zaterdagmorgen doe ik drie dingen om het milieu te ontlasten , 1) ik zet mijn papier aan de weg want later op de morgen komen de altijd goed gemutste vrijwilligers van G&A en Unitas het papier ophalen, 2) ik fiets naar Ekehaar, 3) ik help mee als vrijwilliger om het bermafval op te ruimen. Dus opschonen en aanhemmelen, samen met de actieve dorpsvereniging van de Broekstreek. Ongeveer vijftien Broekstrekers aangevuld met drie raadsleden en een ambtenaar melden zich bij Peter Smit c.s. De zaak is goed geregeld er zijn naast papierprikkers zelfs vuilniszakken waarin je een rubberen ring doet en waar je erna met een klik en een metalen iets een zak met een handvat te voorschijn tovert. Ik ben nogal onhandig en een vriendelijke inwoner hielp mij dit te realiseren. Onderweg zijn blikjes, plastic flesjes, sigarettendoosjes en een wieldop de oogst. Een andere ploeg stuitte op o.a. 12 wijnflessen (een stille drinker ?) en wij vonden op onze beurt een rol isolatiemateriaal die ergens in een sloot was gedumpt Onderweg zag ik op een paar honderd meter van de nieuwbouwwijk in Ekehaar een groot mestbassin. Dat leek mij geen bijdrage aan het milieu. Hier zullen de buren ook wel niet zo blij mee zijn maar misschien is de meststank wel de prijs die je betaald voor wonen op het platteland. Er waren drie opschoonploegen actief in de Broekstreek. De ploeg uit Eleveld had alle schoolkinderen meegenomen op een trekker, niet alleen slim uit educatief opzicht maar ook nog gezellig bleek achteraf in het café. De kinderen zaten daar als volleerde soosgangers aan de bar, iemand merkte op dat Anita de kroegbazin ze goed onder controle had. Dat had die man niet moeten zeggen want hierna renden ze om het biljart en de tafels met strijdkreten. Als alle ploegen terug zijn bij café Popken komen de tongen los en weet iedereen wel iets te vertellen over het goede leven in de Broekstreek. Natuurlijk zijn er ook minder positieve geluiden te horen vooral als het over de gemeente gaat, zo mag iemand niet de pannen op zijn dak leggen die hij mooi vind en een ander vind dat de bermen wel mogen worden bijgewerkt, terwijl weer een ander opmerkt dat de boeren de hand in eigen boezem moeten steken, zij rijden immers op veel te brede werktuigen. Niet alleen mannen ruimden de rotzooi in de bermen op maar er waren ook een aantal pittige vrouwen bij en dan heb je na afloop gelukkig toch meteen andere praat aan de stamtafel dan na het voetballen.
Na de voortreffelijke gehaktbal met een vegetarisch tintje en het pilsje fietste ik huiswaarts en zag dat in Eldersloo de bermen waren bijgewerkt met rood zand, dat gaf me een goed gevoel,
maar dat goede was snel voorbij toen een automobilist vlak voor mij een blikje uit het raam gooide. Tja voor deze milieu terroristen gaan wij dus een ochtend op pad …. hoewel het was eigenlijk best gezellig en de toeristen kunnen nu weer genieten van een schone Broekstreek.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply