Afrikanen

Afrikanen

Zeventien Afrikanen denderen over mijn televisiescherm op deze zondagochtend.
Ze vormen de kopgroep van de marathon van Rotterdam. Het is vandaag de hele dag
sport op de tv vanwege het 50-jarig jubileum van Studio Sport. Naast deze marathon zijn er schimmige zwart-wit beelden van de jaren vijftig, toen we slecht één tv zender hadden en toen dit nog gewoon Sport in Beeld heette. Tja nu zijn er alleen in Nederland al tien zenders, waarvan er zeven zijn waar ik zelden naar kijk. Een overdosis aan flut programma ’s is dan ook het resultaat ,er zijn veel flut en pulpbladen . Je kunt de schuld van al deze bladen niet geven aan de handige zakenlui die deze bladen uitgeven, hun gaat het zoals zoveel in onze wereld alleen maar om het geld. Nee, zolang wij consumenten ze kopen wordt deze ongein uitgegeven . Het zegt iets over onszelf. Willen we serieus betrouwbaar nieuws of gaan we voor de roddel en de sensatie? Zo is het ook in de sport, loopt iemand zo hard omdat hij ongeoorloofde pepmiddelen gebruikt of heeft hij er echt keihard voor getraind? Of de winnaar van de marathon van Rotterdam de Keniaan Kibet iets gebruikt heeft weet ik niet maar wel dat hij in de laatste honderd meter er nog een geweldige eindsprint uitperste en daardoor een landgenoot versloeg in de beste tijd ooit gelopen in de stad aan de Maas.
Even later hoor ik Frank Snoeks vanuit het stadion van Volendam, hij gaat de wedstrijd tegen Feyenoord verslaan Hij voelt zich thuis achter de dijk waar hij in de jaren vijftig de legendarische topscorer Dick Tol bijgenaamd de Knoest nog heeft zien voetballen. Dit dorp kun je wekelijks zien in de Palingsoap, het zijn harde werkers met humor die niet van kapsones houden. Kijkend naar de ontknoping van de Ronde van Vlaanderen, hoor ik op de radio dat Feyenoord met 1-0 voor staat. De ronde van Vlaanderen wordt eveneens als vorig jaar op glansrijke wijze gewonnen door Stijn Devolder … een Vlaming.. en even later hoor ik op de radio dat de wedstrijd in Volendam tegen Feyenoord wordt gewonnen door .. Volendam, waardoor ze voor het eerst dit seizoen niet meer onderaan staan. Sport is prachtig, vooral als je tussendoor in de tuin van de zon kunt genieten, even de ogen dicht dan hoor je op de achtergrond het geluid van de N33 en dichtbij het prachtige gezang van de vele vogels, ondertussen reis je in gedachten naar verre landen, tja in gedachten kom je overal. Op het eind van deze zonnige middag wandel ik samen met de vrouw nog even achteruit. Een groep wielrenners en enkele hardlopers komen we tegen, zal het dan toch zo zijn dat zien sporten ( op de tv) verleidt om zelf te gaan sporten? Hier zit een kern van waarheid in, want reclame werkt. Sommige ondernemers kiezen er voor om in tijden van crisis minder uit te geven aan reclame. Dat schijnt een verkeerde bezuiniging te zijn. Onderzoeken hebben aangetoond dat je dan juist moet laten zien dat je er bent. Uit de praktijk weet ik dat dit klopt. Ik mag wel oppassen zo lyrisch te zijn over adverteren want zo meteen verlies ik mijn plekje nog in de Schakel. Ik denk dat ik morgen – zeventien – Afrikaantjes ga poten,maar of mijn vrouw hier blij mee zal zijn? Waar ik zelf heel blij mee was, is met de uitspraak van Barack Obama – de kernwapens de wereld uit – hij raakte mij regelrecht in het hart. Hebben we toch niet tevergeefs met bussen vol uit Rolde en honderdduizenden gelijkgezinden op het Museumplein en het Malieveld gestaan in de jaren “80. Obama ? Yes we can !!!

.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply