GKC Kampioen !

Op een prachtig lente avond sta ik langs de lijn bij GKC, de Gasselte Kostvlies Combinatie. Het enige elftal in onze gemeente dat dit seizoen de kampioensbeker kan pakken. Op het prachtige sportpark Hoogte der Heide hangen spandoeken en klinken de toeters. De opkomst is ere-divisie waardig, de F-jes in gele shirts komen aan de hand van de grote jongens van GKC en SVDB het veld op. Het publiek beloont deze opkomst met een daverend applaus. De verwachtingen zijn hoog gespannen worden “de kanaries” vanavond al kampioen of stellen ze het feest nog even uit zoals AZ het afgelopen zaterdag deed? Het antwoord komt snel want na vijf minuten kopt Leonard Kemp de bal in de uiterste benedenhoek. SVDB probeert wel iets terug te doen maar iets verder dan de middenlijn komen de mannen ut de Broekstreek niet.
Bij een schitterende combinatie die van rechts over links ging kwam de bal bij Vincent Trip en die liet het net met een strak schot voor de 2e keer bollen. Het in grote getale opgekomen publiek bejubelde deze treffer en voelde dat het kampioenschap aanstaande was. Voor rust wisten zowel Trip als Kemp de stand tot 4-0 op te voeren. Na de rust consolideerde GKC niet alleen de voorsprong maar wist deze ook nog uit te bouwen door doelpunten van Dolf Kruize uit een penalty en voltooide Leonard Kemp zijn hattrick waardoor met een half dozijn doelpunten het terechte kampioenschap kon worden gevierd. Voorzitter Anton Postema sprak dan ook vanaf een tafel voor de kantine met gepaste trots de spelers lovend toe. Wethouder Hedwig Udding deed dit namens de gemeente op dezelfde tafel en dat ze een wethouder met ballen is bewees ze aantoonbaar, ze overhandigde de voorzitter …. een bal. Daarna was er feest zoals men dat alleen in Gasselte kan vieren, dit kampioenschap voelde zoals iemand het vertolkte als een bevrijding .
Over bevrijding gesproken; deze week mocht ik in de OBS. J. Emmens in Gasselternijveen een gastles geven over “vrijheid en vrede”. Het was een goede morgen daar in Gasselternijveen , bij binnenkomst kreeg ik op een vriendelijke wijze koffie aangeboden van Daphne en Myrthe en dat gaf me een warm gevoel. Het gevoel dat je welkom bent is de opmaat naar vrede en over oorlog en vrede ging het deze morgen. Geen overwinning zonder strijd, dat was het verhaal dat ik bracht aan groep 6/7 van meester David. Als er geen mensen zijn die hun nek uit durven te steken gaat het mis. Veel kinderen hadden van hun opa spannende verhalen over de 2e Wereldoorlog gehoord. Bijna 65 jaar na de oorlog is het best moeilijk de herinnering levend te houden over de dodenherdenking op 4 mei en het vieren van onze bevrijding op 5 mei. Oorlog is, en dat vonden ook deze kinderen, het ergste wat er is. Hoe kunnen we oorlog voorkomen? De antwoorden waren, geen ruzie maken, altijd blijven praten en andere landen niet uitdagen. Tja de kopstukken van de NAVO kunnen hier nog wijsheid opdoen met hun provocerende oefeningen in Georgië. Dat deze klas geconcentreerd had geluisterd naar mijn verhaal bleek op het eind toen ze allemaal een kaartje met een antwoord kregen en op de vragen die ik stelde over het verhaal het antwoord omhoog hielden, en van de 22 vragen ze er 21 goed hadden . Complimenten aan meester David met zijn oplettende en gelukkige klas, zij waren eigenlijk ook kampioenen maar dan op een ander vlak.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply