Gieten

Donderdagavond deed mijn vrouw mee aan een bridgedrive in Gieten. Omdat ik op dezelfde tijd een vergadering had besloot ik met haar mee te liften, hoewel het prima fietsweer was.
In Anderen moest ze nog even haar kaartpartner ophalen voor deze avond. Rijdend naar Anderen en dan richting Gieten, geniet ik van onze omgeving met al die verschillende groene tinten. Bij de oprit van N 34 staan de lantaarnpalen er nu ook . Achter de drie rotondes staan drie auto”s bij de hangplek en voetballen er twee jongens in de kooi. Ik stap uit op de kruising bij de Spiekersteeg en wandel naar het gemeenthuis. De Rolder wethouder passeert me opdat moment met …de fiets , maar ja hij is ook van milieuzaken.
Na een zeer geanimeerde vergadering liep ik richting Adolfs tegenwoordig Jimm’s geheten. Vanaf de straat zag ik dat de kaarters nog druk bezig waren. Van een rookster die buiten stond hoorde ik dat het zeker nog een half uur zou duren. Het café was dicht en daar sta je dan tegen elfen s‘avonds aan de Stationsstraat. Ik dacht dan ga ik even naar Lammie- café Veninga- ook die was ook dicht. Ik besluit richting de Dorpskerk te lopen en kom een vrouw met een hond tegen die vriendelijk groet.
Verder lijkt het uitgestorven in Gieten zelfs bij The House Op een door de weekse avond
is het in Gieten doodstil tegen elf uur, niet helemaal want om precies elf uur slaat de
torenklok elf keer. Zelfs bij Braams en bij de Ponybar is de deur gesloten. Zou er dan om elf uur in de hoofdplaats van Aa en Hunze zelfs geen pilsje meer te scoren zijn ? Ik besluit naar de PéGé bar te gaan. Hier is nog reuring, sporttassen liggen bij de voordeur en binnen is het gezellig. Gelukkig “Gieten leeft nog” om elf uur op donderdagavond. Aan de bar een ouder echtpaar en verder veel jongelui, meest sporters die nog even napraten. Ook het biljart is in gebruik. Er is een discussie aan de gang tussen drie jongelui en Peter de caféhouder of hij nu wel of niet heeft meegelopen in de Run van Gieten. Peter zegt een tijd gezet te hebben van 44 minuten en nog wat over de tien kilometer. Ik vind dat een knappe tijd en ook al heeft hij het verzonnen, deze tijd past bij hem. Met al deze jongeren in het café denk ik even terug aan wat er s’middags gebeurde bij Hendrik Kok in Rolde. Jongelui de z.g. “hangjongeren” hadden daar een programma geregeld voor de bewoners waaronder schapen drijven. Ze hadden het prima georganiseerd vanaf de Ziel kon ik gewoon de pijlen volgen Het was prachtig om te zien hoe de honden de schapen in het gelid kregen. Totdat er een schaap ontsnapte richting N 33 , er werd toen door de jongeren, die allen een rode zakdoek om de nek hadden, een ware jacht ontketend .Actie dus. Met deze jongeren in Rolde is niets mis integendeel maar ze willen gewoon een vast onderdak. Een plek waar ze hun gang kunnen gaan. De aanvoerster Joy weet dat dan ook prima te verwoorden. Ondertussen was het half twaalf geworden en liep ik terug naar Adolfs .. nee Jimm’s. De bridgedrive was juist afgelopen, de prijzen werden bekend gemaakt en uitgedeeld door een charmante dame. Deze dag was ik bij de hangjongeren in Rolde en was ik later op de avond zelf een hangoudere in Gieten, het enige verschil is de leeftijd. Maar we zijn allen tijdgenoten, toen we Gieten verlieten sloeg de klok .. 12 keer .

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply