Op de Camping

We zaten een paar weken op de camping en zoals ik al wel wist, een camping is eigenlijk gewoon een klein dorp waar mensen in tenten of caravans leven.
Eigenlijk een soort vluchtelingenkamp met veel comfort . Bovendien tref je elkaar vele keren per dag bij de wasbak, de wc of de afwasgelegenheid. Je bent vrij, je hebt alle tijd en de gespreksonderwerpen gaan dan ook over het weer en de bezienswaardigheden in de omgeving. Als je voor de tent zit en passerende buren “een woord voor de dag”
meegeeft, zijn de meesten verrast en ontstaat meestal een leuk gesprek.
Als je de mensen langs ziet lopen of als je steeds samen staat af te wassen ga je vaak al inschatten waar de mensen weg komen en wat voor beroep ze hebben. Dit blijkt heel vaak te kloppen. Aanspraak hadden we ook met onze nieuwe buren op de camping, een leuk jong stel uit Maastricht, ik schatte dat hij kandidaat-notaris was en dat zij advocaat, het was echt zo’n hockeymeisje die dat er als hobby bij doet.. Na enkele dagen bleek dat onze gedachten over dit stel exact klopten, mensenkennis? Nee gewoon een goed inschattingsvermogen, denk ik.
Een jonge Schot die ik groette met bon giorno , corrigeerde mij met de woorden “I am English”. Later zag ik hem voet volleyballen op het speelveld en daar was hij handig in.
Toen hij ‘s middags weer langs de tent liep en ik hem complimenteerde met zijn voetbalkunsten, vroeg ik hem of hij voor Celtic of de Rangers was. Nee hij was fan van Manchester United en zijn favoriete plek was goalkeeper, hij ging voor de plek van Edwin van de Sar bij United.. Een ander Schots echtpaar duidelijk academisch geschoolden bemoeiden zich niet met de andere Schotten. Tegen ons buitenlanders waren ze beleefd en voorkomend. Linkse elite zou een politicus hier zeggen, maar wel leuke elite. Elke avond hadden ze de BBQ aan en gingen de geuren van vers geroosterde gehaktballen over de camping. De man zat op een stoel voor de BBQ en zijn geliefde masseerde ondertussen zijn rug zodat alles op tijd klaar kwam. Waar ook alles op tijd klaar kwam was, was op een BBQ feestje hier in onze gemeente. Dankzij een uitstekende catering met de naam “Kastanje” de medewerkers haalden dan ook letterlijk en figuurlijk “de kastanjes” uit het vuur . Op deze bijeenkomst schepte een leidinggevende op dat de mooiste vrouwen uit Gieten en Borger bij hem op de kamer zaten. Als ze alleen daarop geselecteerd worden lijken het Berlusconi achtige toestanden op het gemeentehuis in Aa en Hunze. Ik heb ze gezien en het zijn gewoon vrouwen waar je inspiratie van krijgt en daar is niets mis mee. Als ik deze vrouwen op de camping was tegenkomen had ik ze als onderwijsgevenden ingeschat , pedagogen dus.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply