Verslavingen

Op de televisie zie ik de wielrenners stampend op de pedalen zwetend en vloekend maar ook devoot kruisjes slaand de Alpen doorkruisen . Velen van hen die er vorig jaar nog bij waren doen nu niet meer mee. Zij zijn uit de koers genomen. Gestraft, omdat ze epo gebruikten of andere spierversterkende middelen of sommigen zelfs bloeddoping. Ze waren verslaafd aan pepmiddelen om tot een betere prestatie te komen.

Een van hen Tom Boonen die bij de gratie van de hoge heren toch mee mag rijden, gebruikte zelfs cocaine. Ook de Lord of the Rings onze Joeri van Gelder, gebruikte cocaine om zich beter te voelen. Hij is zwaar gestraft, want hij is zijn baan kwijt en mag twee jaar niet in de ringen.

Waarom “gebruiken” mensen of raken ze verslaafd? Voor sommigen om beter te kunnen presteren, anderen die verslaafd zijn aan drank of drugs hebben vaak “problemen” in werk of relatiesfeer. Verslaving biedt geen oplossing en toch vlucht men hier in.
Bovengenoemde verslavingen zijn ernstig en bovendien ook nog ongezond.

Er zijn ook nog andere vormen van verslaving zoals: roken,gokken, status, macht, geld,seks, eten of juist niet eten. Ik zal het eerlijk toegeven, ik ben ook verslaafd en wel aan gezelligheid. Ik ben daar te vinden waar het gezellig is. Is dat erg? En mag dat?

Ja natuurlijk mag dat, ik was laatst op een feestje en rond de grote tafel was het ontzettend gezellig, ineens zei iemand die zelf een leuke inbreng had “Ja, wij kunnen er toch ook niets aan doen dat we zo gezellig zijn”. Ik was het roerend met hem eens en daarom beste mensen doe mee aan de gezelligheidsverslaving, beleef het leven, geniet.

Zoals afgelopen week in Gieten bij het Oostermoerfeest. Iedereen op straat in een plezierige stemming, mooi weer, prachtige optocht en wat een saamhorigheid. De gezelligheidsmomenten liggen voor het oprapen als je samen iets “opbouwt”. Er is geen betere medicijn dan samen werken. Juist als je het moeilijk hebt.

Door persoonlijke verliezen van dierbaren zou je het van ellende op een zuipen kunnen gaan zetten, het helpt echter niet, het maakt de ellende alleen maar groter. Zoek je vrienden op, vier het leven, ga samen sporten, fietsen, wandelen … ja ga samen iets doen
Onlangs hoorde ik van iemand die een groot verlies geleden had ,” De woensdagavond is voor mij heilig, ik ga dan altijd met een club mannen sporten en dan gezellig nazitten,” … hij is verslaafd aan ” zijn woensdagavond” .. een zeer goede en gezonde verslaving . Er is niets mis met gezelligheidsverslaving het zijn de vitaminen voor de ziel.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply