Kippen

Als plattelander heb ik sinds een week weer kippen. De laatste keer dat ik kippen had werden ze door een bunzing gedood, maar een aardige buurman schonk me een haan en drie kippen.
Van je buren moet je het hebben, nietwaar? Ondertussen heb ik ze ook namen gegeven. De haan noem ik Hertog Jan, de beide Ancona kippen Maria en Bertha en de gepikte bruine kip Amalia. Tja, ook in de dierenwereld is er vaak niet veel tolerantie voor de zwakkeren, ik vind dat de Dierenpartij hier weleens tegen op mag treden. Een beetje meer kippendrift en minder haantjesgedrag is goed voor mens en dier. Dierenliefde is in ieder geval een begin om Liefde, zoals wijlen Simon Vinkenoog die predikte, in onze wereld terug te brengen. “Praat veel met je kippen” was het advies van de buurman, kweek vertrouwen, dan leggen ze ook beter. Hij heeft gelijk, ik had vanmorgen maar zo twee eieren uit het hok gehaald. Elke ochtend kraait de haan ons wakker, dus de wekker kan weg. Ook ontstaat er een competitie met de haan van de buurman. Door competitie blijf je jezelf meten met anderen en het geeft je zelfvertrouwen als je wint. Ik keek gisteren nog even in het tuinschuurtje, naast het kippenhok, naar wat tuinmateriaal toen ik de haan hoorde zeggen “Meisjes we hebben nu even werkoverleg.” Ik verstijfde, in sprookjes spreken dieren maar hier in mijn kippenhok dus ook. De haan vervolgde “We hebben nu een nieuwe baas en hij lijkt me best aardig, dus verwacht ik dat jullie ook je best gaan doen om elke dag een ei te leggen.” “Elke dag?”riep Bertha. ”Dat kan ik niet op brengen en het is toch leuker en spannender om om de dag een ei te leggen?” Ja dat vonden Maria en Amalia ook. Hertog Jan die geen tegenspraak gewend was krabde zich eens achter de oren en sprak de hanige woorden: “Kippen hebben de plicht eieren te leggen, ik ben de baas dus jullie hebben te doen wat ik zeg.” “Je lijkt wel een dictator” zei Maria.
“Alle dagen kippen neuken en ons ook nog vertellen hoe vaak we moeten leggen, wie denk je wel dat je bent?” Hertog Jan kraaide maar wat , want hier had hij niet van terug. Ondertussen verwijderde ik mij uit de schuur en hoorde nog net dat Amalia zei “We pikken het niet” ondertussen pikte ze wel het laatste legmeel uit de voerbak. Ik ben blij met mijn kippen… En de haan? Och ja door hem wordt je herinnerd aan je eigen ‘haantjesgedrag’ de spiegel die de meeste mannen nodig hebben.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply