Aa en Hunze

“Nee van die plaats heb ik nog nooit gehoord” is het standaard antwoord als je buiten Drenthe zegt dat je uit Aa en Hunze komt. Maar zeg je Grolloo dan weet iedereen dat Cuby (Harry Muskee) and the Blizzards daar hun thuishaven hadden. Gieten staat bij wielerminnaars hoog aangeschreven en Rolde is Hof van Saksen en de hunebedden. Anloo
is bekend van de Etstoel en ook de Magnuskerk scoort hoog. Eext dankt haar bekendheid aan de Motor-GP en het concours hippique . Gasselternijveen en Gasselte zijn zelfs in het buitenland bekend dankzij handbal en voetbaltournooien . Fietsen en wandelend door Aa en Hunze ontmoet je Groningers, Friezen en zelfs Limburgers die Amen weten te vinden, maar Aa en Hunze , nooit van gehoord. Kortom de dorpen zijn bekender dan de verzamelnaam Aa en Hunze. Gelukkig staat onder elke plaatsnaam de naam van onze gemeente. Het is dan waarschijnlijk een kwestie van tijd en dan zal iemand die hoort dat je uit Gieterveen komt zeggen “O ja , dat is Aa en Hunze.”
Zo sprak ik in Eexterveen zaterdag een echtpaar uit Veendam die op weg waren naar Gasselte om acte de présence te geven bij het vijftig jarig bestaan van GKC.
Hij was afkomstig uit Kostvlies en had in zijn jeugd bij de Gasselter Kostvlies Combinatie
gespeeld. Zijn ogen twinkelden, in zijn beleving is GKC de mooiste club van Drenthe en Groningen samen. Dat mensen in de dorpen gek zijn op hun voorzieningen bleek toen ik dezelfde dag in Gasselternijveenschemond bij de Peppel een bord zag met de tekst: “ Een kleine school zo gek nog niet”. Het is goed te horen dat de mensen in de dorpen warm lopen voor hun dorp. Wie er zeker warm lopen voor Aa en Hunze zijn de lokale politici. Zo hadden ze afgelopen vrijdag hun jaarlijkse excursie naar bedrijven binnen de gemeente. Zoals sportieve bestuurders betaamt doen ze dat al jaren op de fiets en dit jaar werden bedrijven in Nijlande , Deurze, Ekehaar , Amen en Eldersloo bezocht. Het aanbod was gevarieerd van kunst tot landbouw . Ook werd getoond, waar voor 1960 het oude zwembad van Rolde was, tja toen drukte zo’n zwembad niet op de gemeentelijke begroting maar lag het puur natuur bij. een uitloper van de Drentse AA bij Deurze. Iets verderop bij het brugje onder de N 33 door was het ook puur natuur en dankzij de aangelegde vistrappen in de vorm van watervallen kreeg de meanderende AA daar nog een dimensie meer. Schitterende natuur aan de ene kant en het voortrazende verkeer aan de andere kant. Het contrast kon niet scherper. Dat natuur en economie elkaar nodig hebben bleek ook bij de bedrijven die bezocht werden. Dankzij de directe confrontatie met de ondernemers werd duidelijk dat de crisis hen nog niet had bereikt. De komende tijd moet blijken of de overheden de juiste maatregelen weten te treffen om te zorgen dat de werkgelegenheid op peil blijft.
Duidelijk werd dat geld moet blijven rollen, als er minder verdiend wordt of mensen minder geld in handen krijgen zullen ook de kleine zelfstandigen daar mee geconfronteerd worden.
De pijp zal moeten blijven roken en daarom namen de politici nog maar een ijsje van hoge kwaliteit bij de IJsboerderij van Harm in Amen. Na de gehaktballetjes van Henk Jansen
in Deurze en de koffie bij Suichies in Ekehaar vormde dit een goede afsluiting van de fietstocht, die via Vreugdenhil in Eldersloo, werd afgesloten bij Erkelens in Rolde.
En Aa en Hunze? Daarover zul je ongetwijfeld nog veel horen in de Toekomst !

horen we zeker in de Toekomst meer !!!!

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply