Banken

Je kon de afgelopen week de radio of de televisie niet aanzetten of het ging over een bank.
Er ging ook nog een letterwoord aan vooraf wat klonk als WC , het stonk dus. Ik mag graag op de bank zitten als ik tv kijk, dus op de bank keek ik naar de bank. Vroeger op school zat je in de schoolbank met een inktpotje in het midden en in veel kerken zijn nog kerkbanken . In onze gemeente staan veel banken in de openlucht Omdat het de hele week in de media over de “bank” ging kwam ik op het idee om alle banken in onze gemeente eens uit te gaan proberen..
Ik zit graag op zo’n échte bank te genieten van het prachtige herfstweer Op veel banken staat een bordje met naam van de schenker of de naam ter ere van wie die bank is geplaatst. Zo heb je op Nijlande het André Bartelds bankje, op de wandeling tijdens de acht van Amen kom je het Jan Tuttel bankje tegen. Voorbij de schaapskooi van Balloo bij het begin van het schelpenpad zie je rechts een bank met de tekst “ Luister naar de natuur “. Ook zie je veel banken die door maatschappelijke organisaties of bedrijven zijn geplaatst. Al deze banken zijn geplaatst met de intentie een vermoeide wandelaar of fietser in ons mooie gebied een moment van rust te gunnen. Deze zondag maakten daar bijna 300 wandelaars, die vanuit het Dorpshuis in Ekehaar wandelden, daar dan ook dankbaar gebruik van. De meest aparte banken kwam ik tegen aan de Dollard in Gasselternijveen. Hier staan vandalisme bestendigde paarse ijzeren banken en ze zitten nog goed ook. De laatste bank die ik tegenkwam stond bij de Rabobank en u kunt het geloven of niet op deze bank zit een sticker waarop staat Scheringabank. Tja sommige mensen krijgen bij leven al een bank die naar hen genoemd is. Deze bank is genoemd naar Toltsje Scheringa en dat is natuuurlijk leuk voor haar. Sommige banken springen, zo is bij mij in de tuin afgelopen vrijdag de ronde bank die ik ooit heb gekregen en die rond een prachtige wilg stond “gesprongen”. Door het nogal stormachtige weer viel de eeuwenoude, wat zieke, zware boom om op mijn bank. Dat was wel even schrikken; weg bank, weg boom. Nu ligt er een boom dwars bij mij in de tuin.
Door deze boom in planken te zagen kan ik weer nieuwe banken van “roeg holt” maken.
Dat kan, maar dat zal me wel niet lukken want ik ben niet zo handig. Ik denk dus dat deze boom in stukjes gezaagd als brandhout in de kachel zal verdwijnen. Veel mensen worden na hun dood gecremeerd deze boom wacht hetzelfde lot. Weg bank, weg boom, dag vogels .. Banken die lekker zitten en die voor nog gèèn geld te koop zijn, het zal mijn tijd wel duren.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply