Emotie

Daar stond hij in zijn camouflagepak voor zijn eigen huis met enkele buren pratend over de weg die er uit lag . Deze man die al meerdere malen in Uruzgan is geweest belichaamt ook in Grolloo dat wereldpolitiek ons allen aangaat. Hier in Grolloo ging het er over te voorkomen dat de weg voor zijn huis een racebaan wordt in deze kinderrijke buurt. In Afghanistan gaat het alle dagen over leven en dood en of kinderen en vooral meisjes naar school kunnen. Hierna kwam bij zijn buurman in een gesprek onder het genot van een bak koffie aan de orde wat militair zijn en uitgezonden worden betekend. Hij was nu in Havelte bezig logistiek de terugkeer van ons leger in 2010 samen met anderen voor te bereiden. De kans dat hij daarvoor halverwege 2010 ook weer naar Uruzgan zou moeten is levensgroot. Hij sprak er bijna over alsof het een toeristische trip betrof. Deze nuchterheid maakte diepe indruk op mij. Toen het even later ging over de impact die dat op zijn gezin had,ontwaarde ik toch emotie waardoor zijn rationeel denken en gevoel perfect in evenwicht bleken. Dat evenwicht was niet voelbaar in Den Haag waar het spelletje “gaat ie weg of blijft ie” nu al enkele weken bezig is. Laat ik duidelijk zijn, ik vind dat als je hebt gekozen om ons land in tijden van recessie en andere grimmigheden te leiden, loop dan niet weg voor die verantwoordelijkheid. Dus Jan Peter, laat deze “Flauwe kul” aan je voorbijgaan. Wat geen flauwe kul was, was het keiharde rapport van drie hooggeleerde heren over de toenemende onverdraagzaamheid in Nederland. De belichaming van deze kilheid is de politicus die niet met oplossingen komt, integendeel, hij jaagt hele volksstammen tegen zich in het harnas.
Hij wordt dan ook in dit rapport keihard neergezet als extreem rechts. Andere politici gooien er nog een schepje bovenop door hem van racisme te betichten. Hij betichtte van zijn kant die politici weer handlangers te zijn van Mohammed B, de moordenaar van Theo van Gogh. Ja het was een weekje van onverkwikkelijke uitspraken die niet bijdroegen aan de sociale cohesie, maar wel de nodige commotie en emotie veroorzaakten.
Gelukkig zijn er ook mensen die naast heel aardig en gemoedelijk ook nog kwiek zijn, zo zag ik een 89 jarig boertje uit Brabant een circusact uitvoeren boven op zijn paard en touwtje springend over zijn erf lopen. Zijn paard, een mooie Bels, die 26 jaar oud was ging niet naar de slager , nee hij mocht in vrede van zijn oude dag genieten. De aanhangers van de dierenpartij zullen er met genoegen naar gekeken hebben, zoveel liefde voor zijn paard. De liefde spatte ook van het scherm bij de beslissende keus van boer zoekt vrouw .Het moment van opperste gelukzaligheid voor de vrouwen die gekozen werden …hoe het verder ook gaat dit was emotie-tv van de bovenste plank. Yvon en medewerkers, het was zoals boer Jos dat verwoordde “Super”.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply