Voetbal

Ik fietste door Rolde en zag overal affiches hangen over een voetbalforum.
Mijn nieuwsgierigheid, als liefhebber van de belangrijkste bijzaak in het leven
“Voetbal”, was gewekt en dus stapte ik van mijn fiets en las wat erop het affiche stond.
Nou dat was nogal wat, want in enkele woorden stond er dat de vrienden van Rolder Boys een forum organiseren over voetbal bij Hofsteenge.
Wat is de intentie van de “Vrienden van Rolder Boys” die deze avond organiseren? Nou ik denk dat ze iets extra’s willen doen voor de selectie en vrijwilligers van hun club en daardoor de saamhorigheid willen vergroten. Onze burgemeester zou zeggen voor deze vorm om de sociale cohesie te vergroten, bestaat een mooi Hollands woord “kleefkracht”.
Tja een forum, ik zie voetbal liever live of nog mooier trap ik zelf een balletje mee.
Niet dat mijn conditie zo geweldig meer is maar tegen een bal trappen en daaraan plezier beleven is voor mij nog altijd een opperste vorm van geluk. De namen die op het affiche staan zijn niet helemaal onbekend. Wat denkt u van de Pietje Bel uit voetballand die in elk forum het zout in de pap is de, vroeger in Rolde wonende, Johan Derksen. Hij neemt de humorist René van der Gijp mee en ook Ron Jans, naast een voortreffelijk trainer, ook nog een mens met een warm sociaal kloppend hart, zal in het forum plaatsnemen. Dit spektakel of liever gezegd “cabaretachtig oeverloos gezwam”over voetbal staat o.l.v. de journalist Romke Hoogstra. Iedereen is welkom op deze avond dus komt dat zien, Voetbal International live op woensdag 25 november bij café Hofsteenge in Rolde. De connecties van mannen van Rolder Boys reiken dus tot in Hilversum en deze heren vragen deze keer geen kapitalen maar zijn tevreden met een Rolder bol. Ook in tijden van recessie weet je wie je vrienden zijn. Ik ben benieuwd of er nog “een elleboogie” wordt uitgedeeld.
Sport en voetbal in het bijzonder bevorderen dat jongens en meisjes uit alle lagen van de bevolking elkaar ontmoeten en daarin plezier beleven. Wat mij altijd weer opvalt is dat dan ook de grenzen tussen bevolkingsgroepen wegvallen. Zo kwam ik zaterdagmiddag langs de Boerbos waar de B- elftallen van Rolder Boys en ACV speelden.
Bij ACV speelde o.a. Mohammed een Irakees, jongens van veertien maken zich er niet druk over waar iemand weg komt , het is gewoon een voetbalmaatje en dan vervagen grenzen.
Gewoon meedoen en respect hebben voor iedereen waar men ook vandaan komt dat is de kleefkracht van voetbal. Volgende zomer in Zuid Afrika staan we allemaal achter Oranje en het maakt niet uit wie de doelpunten maakt of dat nu Ibrahim Affelay , Eljero Elia of Dirk Kuijt is, als ze maar gemaakt worden. We houden immers van Oranje (voetbal)!

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply