Handbal

Zaterdagmorgen negen uur staan de leden van Unitas aangevuld met de vrijwilligers van G&A weer met de papierwagen op Nijlande. Tot voor enkele jaren gebeurde dat met trekkers
nu met de papier-kraakwagen. Sommige mensen doen dit jaar in, jaar uit tot ze het lichamelijk niet meer aankunnen. Sommigen hadden daarvoor wel een lintje verdiend,maar nooit gekregen. Zij mauwen daar niet over. De nieuwe generatie gaat gewoon door met deze geld opleverende milieu vriendelijke actie voor hun sportclubs. Hulde, vooral hulde ook aan Geesje Schutten die al sinds mensenheugenis zorgt dat de mannen en vrouwen na afloop soep met broodjes krijgen. Vrijwilligers moet je koesteren, na afloop even gezellig nazitten is belangrijk en dat weten ze bij Unitas Voor de jeugd is het belangrijk dat ze lekker ongedwongen kunnen sporten. Na een fikse wandeling zondagmiddag, doken mijn vrouw en ik de Boerhoorn in. Dames 1 van Unitas speelde daar tegen Tempo uit Nieuw Weerdinge . Ook andere voetballiefhebbers kozen deze zondagmiddag voor de binnensport, want Rolder
Boys speelde in Harlingen en velen zagen de verre reis naar deze plaats niet zitten. Ik zat nog maar net toen een collega raadslid uit Gieten naast mij kwam zitten, haar dochter handbalt bij Unitas. Haar man was, uit solidariteit voor dochter en vrouw ook mee, maar hij ging eigenlijk liever naar een buitensport. Als ze slim zijn bij het handbalverbond gaan ze weer buiten op het veld spelen dat trekt meer publiek, denk ik. Unitas is een gevestigde naam in handballand dankzij de onvoorwaardelijke inzet van het bestuur en de trainers van Unitas. Talenten als de jongens van Smeenge en Lambert zijn dan ook niet toevallig doorgestroomd naar E&O, de Noordelijke handbaltopper. Terug naar het gebeuren in de sporthal,van meet af aan weten de dames van Unitas een hoog tempo te onderhouden wat al snel resulteert in een ruime voorsprong. De tegenstandsters, ondanks dat ze fanatiek worden gecoacht weten geen raad met de snelle uitvallen van de vleugelspeelsters van Unitas. Met de rust staan er dan ook al dubbele cijfers op het scorebord. Dit scorebord is een geschenk van de plaatselijke bank.
Gelukkig niet van DSB want dan was het waarschijnlijk opgehaald door de curator,
nee in Rolde weten ze wel bij welke bank ze moeten wezen. Handbal is een echte loopsport het is aanvallen en verdedigen en de tactiek is bepalend, best leuk om naar te kijken constateren mijn vrouw en ik. Maar ja het blijft een binnensport, alhoewel dit natuurlijk ook voordelen heeft. Je hebt niets met de afgelasting van de velden te maken en bij dikke donderbuien zit je lekker binnen. Bovendien kun je tussendoor even een bak koffie halen bij de bar van de Boerhoorn , waar je altijd vriendelijk wordt bejegend , hier is de klant nog koning. Nee als ik alles bij elkaar optel valt binnensport eigenlijk best mee. Wat ook meevalt is de uitslag van deze wedstrijd 23-4 in het voordeel van Unitas. Ja scorend vermogen hebben deze dames wel. Maar naast scorend vermogen hebben de leden van Unitas ook oog voor kinderen die het niet zo goed getroffen hebben in deze wereld. Op hun website lees ik dat met name de jeugdteams actie voeren voor het Parakum Children Home een weeshuis in Sri Lanka. Allerlei acties van statiegeldflessen, verlotingen en sponsoring worden door deze teams op touw gezet om het leven van deze kinderen te veraangenamen. Kortom Unitas is méér dan zo maar een handbalclub !!! Een deel van de millenniumdoelen worden door hen zeker gehaald.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply