Kerstmarkt

Op de Rolderkerstmarkt werd ik verwelkomd door een voor mij tot op dat moment onbekende Roldenaar. De OVVR organiseerde deze markt die rond de kerk werd gehouden met weer tientallen vrijwilligers en het liep gesmeerd. Samen met de onbekende man, een jongeman en een aardige vrouw gingen we op de markt over de kinderactiviteiten, wat inhield dat we zowel het kerstkrans happen als brood bakken begeleiden.
Als ex-bakker was mij het onderdeel deeg aan stokken wikkelen toebedeeld, waardoor de kinderen boven een winters vuurtje hun “stokbroodje” konden bakken. Het zag er allemaal
Dickensachtig uit – vuurtjes – vuurkorven – gluhwein warm gestookt in een ouderwetse ketel boven een houtvuurtje. Nee enige creativiteit kun je de mensen van de OVVR niet ontzeggen. De kramen met soep, braadworst en zopie naast de vele kerstartikelen maakten de markt de moeite waard. In de Jacobuskerk trad elk half uur een muziek ensemble of zangkoor op. Steeds nieuwe groepen mensen verschenen dan ook op deze markt rond de statafels. Ik zag steeds een man glimlachend sjouwen met brandhout om de vuurtjes brandend te houden maar een pyromaan leek het me niet. Na afloop van ons vrijwilligerscorvee ben ik nog even met een vrijwilligers collega bij de wijnproeverij langs gegaan. Het kon minder qua gezelschap en de kwaliteit van de wijn. Hierna wipte ik even de kerk in om het popkoor Roll the Voices, te horen en te zien zij gaven een schitterende performance.. Omdat mijn vrouw hierna moest optreden met de Jacobuscantory bleef ik nog even zitten en ik heb met anderen genoten van hun ingetogen uitvoering. Buiten bleven de vuurtjes branden en zo nu en dan schoof de Kerstman aan bij de brood bakkende kinderen.
Op vrijdagmiddag was de Kerstmarkt in de kerk voor goede doelen. Deze keer was de Boerhoorn weer van stal gehaald omdat het de 20e Kerstmarkt in Rolde was. De eerste kerstmarkt was in de Boerhoorn en het goede doel was toen “Help de Russen de winter door” men ging toen s’avonds als Kerstmannen verkleed naar de studio in Veenendaal. Daar nam Peter Jan Rens de opbrengst uit Rolde in ontvangst. Gewapend met de Boerhoorn legde wijlen Jans Kruit uit wat de functie van de Boerhoorn was; mensen oproepen voor werkzaamheden of voor het dorp belangrijke zaken aankondigen. Deze 20e keer reden de burgemeester met Jans Stoffers als omroeper met de Boerhoorn vanaf het Hof van Saksen door Rolde in een koets. Dat de Rolder kerstmarkt ook tot ver in de regio een goede naam heeft bleek aan de mensen die van Dalen tot Borgercompagnie hier hun kerstartikelen halen.
In de nazit met de vrijwilligers bleek naast de multifunctionele vooral de historische functie van de Jacobuskerk. Zittend op het graf van de in 1793 overleden freule van Balloo tot de Slokkert dronken de vrijwilligers hun pilsje, wijntje of glaasje fris en dat kon allemaal omdat het doel de middelen heiligt.
Vorige week had ik het over de rol van de media, ze kunnen je maken en breken. Alleen als het de waarheid is kun je er mee leven. Ik denk ook dat de beide mannen die ik ontmoette op de kerstmarkt kunnen leven met de opmerkingen die provinciaal politiek columnist Martin de Bruin over hen maakte in zijn column “Zij die opvielen”. Ik citeer :Zo de wind waait, waait mijn rokje – Arie Fonk, voorheen VVD en Actief Drenthe. Nu van D’66. ….En over Eric van Oosterhout onze burgemeester: Rijzende ster……

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply