2010

Als je als columnist je nek niet durft uit te steken ben je een kerel van niks. Daarom durf ik het ook aan om een aantal prognoses voor dit nieuwe jaar te geven. Wel zeg ik u een ding vooraf u mag mij er niet op afrekenen, want het is net als met het weer het blijft een voorspelling.
Op sportief vlak gaat het geweldig met Nederland; bij de Olympische Spelen, in Vancouver, halen we met gemak tien medailles. Verder worden we in Zuid-Afrika na een zinderende finale eindelijk wereldkampioen voetballen. Robert Gesink komt op het podium bij de Tour de France. Twente wordt voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Nederland.
Ron Jans wordt trainer van Hamburg, hij kan dan gewoon in Schipborg blijven wonen.
Emmen gaat terug naar de amateurs en WKE speelt volgend seizoen in de Jupiler league (betaald werden ze toch al).
In de politiek gaat het er heet aan toe zowel internationaal, nationaal als lokaal.
De wittebroodsweken van Barack Obama zijn voorbij, de oppositie zal proberen elke nieuwe stap voor een socialer Amerika te boycotten. Gelukkig is de zorgwet, waardoor 30 miljoen Amerikanen onverzekerd rondliepen er door. De vervolgstappen zijn : burgers leveren alle wapens in en afschaffing van de doodstraf . Als Obama dat red verdiend hij de Nobelprijs voor de vrede echt. Na de Berlijnse muur valt in 2010 ook de Israëlische muur en krijgen de Palestijnen een deel van hun land terug. In Nederland zien we de wonderbaarlijke wederopstanding van de PvdA dankzij Wouter Bos. Om het bij de lokale politiek te houden, daar grijpen de vrouwen bij de verkiezingen van 3 maart de macht. Hoe? Ze worden rechtstreeks gekozen door voorkeurstemmen en zo gaat het nieuwe college bestaan uit Netty, Annemieke, Gré, Ceciel en Ineke, natuurlijk allen parttime. Een volledig herstelde Eric van Oosterhout krijgt dan in maart een harem in zijn schoot geworpen. Hij heeft ervaring met vrouwen, in zijn privé leven wordt hij ook al verwend door vier vrouwen. Ja de haantjes (mannen) dus op een zijspoor sommigen gaan dan van teleurstelling misschien wel swaffelen. Het woord swaffelen was in 2008 het woord van het jaar …. Dat is met je pik tegen de muur slaan. Het woord van 2009- was twitteren. Dat is door middel van een programma op je mobieltje aan Jan en alleman laten weten wat je doet. Ik denk dan wat kan het mij schelen dat een ander staat te – wildplassen – te eten – te vergaderen – in de file staat en ga zo maar door. Je hebt van die mensen die werkelijk denken dat alles wat zij doen interessant is voor een ander om het te weten. Het nieuwe woord voor 2010 wordt infobesitas dat betekend een overvloed aan informatie. Wie daar gelukkig van wordt ? Ja de verkopers van al die digitale,virtuele speeltjes. De topper van de top 2010 wordt dan ook “Laat me, laat me, laat me met rust.” De koningin kreeg meteen de volle laag over haar heen toen zij niets anders zei dan dat echte aandacht belangrijker is dan al deze technische snufjes. Je bent tegenwoordig een roepende in de woestijn als je aangeeft dat het wel erg gemakkelijk is om al mailend en twitterend je contacten te onderhouden. Ik denk en hoop dat erin 2010 weer meer armen om een schouder worden gelegd aan mensen die daar “warm” van worden .

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply