Met de trein

Lekker gratis reizen met de trein kon je op zondag 14 maart als je het boekenweek geschenk kon tonen aan de conducteur. Dat kon ik en het kwam prima uit, we hadden de zogenaamde warme kantdag met broers en zussen bij mijn oudste zus in Zevenaar. Lekker vanaf Assen met de trein.

Bij Staphorst keek ik vanuit de trein naar het industrieterrein. Aan de kant waar ik zat viel weinig te genieten het enige wat ik onthouden heb was “van Elp bouwbedrijf”. Iets verder richting de Lichtmis zag ik enkele windmolens, ik vond dit niet misstaan in dit landschap. Ik hoor wel eens mensen die vinden dat windmolens lelijk zijn maar wat ik echt horizonvervuilend vind, zijn de honderden elektriciteitsmasten en daar hoor ik niemand over.

In Zwolle stapten nog drie broers van mij in de trein en konden we lekker bijpraten. We treinden langs Wijhe en Olst aan de IJssel. Dorpen waar we vroeger tegen voetbalden en waar ik nog weleens een blauwe maandag verkering had . In Deventer denk ik aan Bussink’s koek en mijn oom Gerrit die daar woonde.

Kortom nostalgie viert hoogtij als we nog steeds langs de IJssel treinen en stadjes als Zutphen, Dieren en Brummen passeren. Op deze zondag liggen deze steden er slaperig bij of er in eeuwen niets is veranderd … op afstand dan. In Zevenaar worden we met open armen ontvangen door mijn drie zussen en mijn broer uit Woerden. Mijn broer uit Oss voelde zich niet fit en was er niet, jammer.

Na de actuele zaken doorgenomen te hebben van van Mierlo tot Bos maakten we op deze druilerige zondagmiddag een wandeling door Zevenaar. Er was een supermarkt open de rest was gelukkig dicht. Tjonge ik denk altijd als je het in zes dagen niet kunt verdienen dan kun je het ook niet in zeven .

Op onze wandeling liepen we bij het VVV kantoor tegen een expositie aan over sigaretten. Tot enkele jaren geleden was hier een bloeiende sigarettenindustrie van BAT. Dit werd in beeld en geluid getoond. Wat ik wel leuk vond waren de vele sigarettenmerken uit de oude doos die hier ten toon werden gesteld. Golden Fiction , Laurens, Dr. Dushkind, Old Mac , Roxy maar ook Peter Stuyvesant. Tja, pas vanaf 1981 werd op de sigaretten vermeld dat ze dodelijk konden zijn. Voor die tijd was je geen vent als je niet roken kon.

Na deze jeugdimpressies over de tobacco gingen we over tot een ander verslavend middel; een pilsje of een wijntje. Hierna serveerde mijn oudste zus een voortreffelijke maaltijd bestaande uit zuurkool of hartige taart. Gelukkig was er geen worst bij want dan hadden we net als vroeger thuis, wel even gekeken op welk bord de meeste worst lag. Onvoorstelbaar: toen hadden we een worst voor 11 personen.

We leven nu in andere tijden maar dat er desondanks jongeren zijn met fatsoenlijke manieren, merkte ik in de trein op de terugweg. In Zwolle nam ik afscheid van mijn broers en perste me in de trein naar Groningen die meer dan stampvol was. Alle gangen stonden vol . Een jongen van een jaar of 15 ging staan en bood mij zijn zitplaats aan. Dankbaar verrast ging ik zitten en las verder in het Duel het boekenweek geschenk. Dit boek gaat over een museum directeur en zijn belevenissen, leuk en vlot geschreven door Joost Zwagerman.

Ik denk niet dat de moraalridders van de Brink en Knevel dit boek omarmen, het begint met een vloek. Als je daarover heen leest valt het best mee. Wat ook meeviel was dat Ajax van PSV won, waardoor Twente fier bovenaan staat.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply