Fietsen in Groningen

De slogan “Er gaat niets boven Groningen” is afgelopen zondag helemaal waargemaakt door de ploeg van Ron Jans,zij gaan Europa in. Maar dat alleen de Wadden boven Groningen gaan hebben wij op een regenachtige zondag getest. Hoe ? Op de fiets, en onze startplaats was de parkeerplaats bij het crematorium in Groningen.
Lekker rustig op zondag. Wij, dat zijn mijn vrouw, een bevriend echtpaar en ik dus.
De weersvoorspelling was enkele buien en verder droog . Achteraf was het veel buien en zo nu en dan droog. Bij de Paddepoel brug gingen we het van Starkenborgkanaal over. Het is daar op zondagochtend echt rustig een enkele trimmer passeert en aan het water hier en daar een visser. Onze eerste (koffie) stop was het kerkje van boer Harkema bij Aduard. Je gelooft je ogen niet, temidden van de weilanden rijst een nieuw gebouwde kerk op , omgeven door grachten en ophaalbruggetjes.
Deze kerk is door boer Harkema zelf clandestien gebouwd. Naast het kerkje een nagebouwde miniatuurboerderij en natuurlijk een koffiehuis. Het geheel is curieus, maar mooi? Nee, maar wel apart en wel knap dat hij alles zelf gemaakt het. Allerlei prullaria uit het rijke roomsche leven vullen deze kerk en dat geeft nog wat cachet aan deze kerk. Een groep Limburgse dames fietst ons achterop en even later zien we deze dames weer bij het kerkje van Fransum. Dit kerkje is écht, veel historie en een mooi oud kerkhof. Op weg over betonnen fietspaden dwars door de weilanden komen we in Frytema hier schuilen we onder de baander van een gelijknamige boerderij.
Na een half uurtje besluiten we verder te fietsen maar na 300 meter begint het weer te regenen. We nemen nu de kortste weg naar Niehove want daar is een café weet mijn vrouw. De vraag is of die op zondag open is. Via een loper van rode tegels komen we in dit prachtig terpdorpje. Het café is gelukkig open en kunnen we schuilen voor de regen. We drinken koffie en kregen te horen dat de meeste regen nu wel gevallen is. Onderweg naar Garnwerd is het droog, we komen door Aduarderzijl en daar bij het Reitdiep is het goed toeven . In Garnwerd fietsen we regelrecht naar café Hamming en we hebben geluk de stamtafel is vrij. Om ons heen jonggeliefden en een eenzame wandelaar. We warmen ons met een beerenburg en een vieux en we stellen vast dat het leven goed kan zijn. Ondanks de regen hebben we in deze fietsvriendelijke omgeving tussen Aduard en Garnwerd toch genoten. Omdat we nog zeker tien kilometer moeten fietsen houden we het bij een consumptie maar gunnen onszelf nog wel een portie bitterballen als compensatie voor het geleden “leed”. De laatste kilometers richting Wierumerschouw door groene weide landschappen langs boerderijen doet vredig aan.In deze sfeer maakt het voor mij weinig uit of het Groen Links is of Rechts,daarom
krijgt u van mij ook geen commentaar op de rode kaart van collega-raadslid Edy Houwing. Maar dat “El Presidente” van Gemeentebelangen Geesje Dilling zich na haar verhuizing naar Rolde,zoals in het Dagblad te lezen valt, laat aanspreken als Geeske, verbaast me wel.Voor mij was ze altijd de vrouw zonder sterallures en van doe maar gewoon. Betekend dan toch dat het in Rolde gaan wonen stiekem de natte droom van elke Grolloër is?

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

One thought on “Fietsen in Groningen”

Leave a Reply