Rokjesdag

De titel van deze column is gestolen van Martin Bril, de veel te vroeg overleden columnist, van de Volkskrant. Hij ontlokte de naam “rokjesdag” aan de eerste lentedag dat je kunt genieten van de zon op een terras. Dan zie je dames en jonge meiden van alle leeftijden aan je voorbij trekken in een rokje. En wat is er mooier dan sierlijke vrouwenbenen ? Laatst zag ik een foto van een volleybalteam waar dames geen broekjes aan hadden maar rokjes, naar mijn indruk veel sierlijker. Schoonheid gepaard aan sierlijkheid is het mooiste waarvan je op een vroege voorjaarsdag kunt genieten. Voorjaar en dan lekker in het zonnetje op een terrasje dat is het ultieme verlangen na een lange winter. Dit verlangen werd vorige week donderdag bewaarheid. Ik heb dan wel niet op een terras gezeten maar ook op de fiets voelde het zo. Fietsend langs de hoog opgetaste boomstammen bij de Boerdennen- aan de weg naar het voormalige zwembad- zie je niet alleen het hout maar ruik je het ook. En door die kaalslag kun je door de bomen het bos weer zien.
Diepe sporen van het rupsvoertuig dat de bomen vervoerde zijn de stille getuigen van dit geweld . Ook was ik getuige van de begrafenis van de paardenman uit Marwijksoord Henk Emmens die door zijn eigen paarden naar het graf werd gebracht. Ook hier veel rokjes maar dan wel decent zwart. Er is blijdschap en droefenis in het leven en de kleding wordt daarop aangepast. Aangepast was ook de kleding zondagmiddag op het voetbalveld bij de derby Rolder Boys – Achilles. Iedereen had weer een jas aan, vandaag geen rokjesdag, een strakke wind woei dwars over het veld. Bij rust stond Achilles met 2-0 voor. Omdat mijn maat en ik iets te lang in de kantine bleven hangen misten we twee doelpunten .Tien minuten later scoorde Janko Dekker en stond het 2-3. Rolder Boys ging er na rust vol in en kreeg ook de beste kansen maar doelpunten vielen er niet. Gelukkig was er “langs de lijn “ genoeg te zien en te horen. De jonge moeders met kinderen die met het palmhaantje hadden gelopen gaven nog wat kleur aan deze dag. Maar ook het bekvechten van Achilles-supporters met “onze grensrechter” over vermeend buitenspel was vermakelijk . In de laatste minuut van de blessuretijd had Rolder Boys de stand gelijk kunnen trekken maar de strafschop werd door Tim van Huffelen te slap ingeschoten, dus gingen de punten het Deurzerdiep over. Terugfietsend moest ik constateren dat er tot nu toe maar “ één rokjesdag” is geweest. Maar ja rokjes of niet, de lente is overal en ik ga met u de weddenschap aan dat er nog veel rokjesdagen komen in april en mei.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply