ABC

“A-B-C-D-E-F-G” tot Z speelde hij op zijn gitaartje in de zandbak toen hij drie jaar was. Vanavond belde hij op “Pa ik kom direct naar mijn dienst naar Nijlande, jullie hoeven niet op te blijven want het kan wel ‘n uur of twee worden”. Dat was mijn zoon, hij is nu bijna dertig en werkt bij de politie in Amersfoort.

Mijn gedachten gaan terug naar zijn kindertijd toen we nog aan de Reeakker in Rolde woonden. Een onbezorgde jeugd had hij zoals veel kinderen uit die buurt die nu allemaal uitgevlogen zijn en waarvan velen nu zelf kinderen hebben. Deze buurt vergrijst en dat is logisch als je bedenkt dat de meeste mensen die er eind jaren ’70 kwamen wonen er nu nog wonen. Daardoor is de zandbak verdwenen en zijn er plannen zijn voor een jeu de boulesbaan op die plek. Zo zie je maar de tijd staat niet stil. Daardoor kom je veel zaken tegen waarvan je denkt heb ik dit al niet eerder meegemaakt.

Zoals het stemmen met rood potlood; in dit computertijdperk wordt dit als veiliger beschouwd dan de geavanceerde apparatuur. Wat ook gebleven is, is het geschreven woord zoals in deze gratis krant. Voor velen een onmisbare informatiebron om te kijken waar deze week het bier en andere levensmiddelen het goedkoopst zijn.

Maar ja, als je gaat voor kwaliteit en duurzaamheid gaat maak je weer een andere afweging en dan ga je op de fiets naar Karwij. Hier word je nog echt, van achter de toonbank met een blij gemoed geholpen.

Voorjaar… huppelende lammetjes mooi om te zien, maar nog enkele weken en ze liggen op je bord bij de gerenommeerde restaurants. Bij huppelende lammetjes denk ik vaak: “Waarom word ik eigenlijk geen vegetariër?”. Een kip slachten ik doe het niet, vroeger wel veel zien gebeuren, maar zelf een kip de kop afhakken, ik pieker er niet over.

Als vakantiewerker bij Friki in Wezep zag ik dat duizenden kippen gedood werden. Er was een man die met een elektrisch mes alle kippen die met hun kop naar beneden hangend aan een rail met een klap doodde, hij werd de beul genoemd.

Als je het ABC van het leven wilt begrijpen heb je zelf geen gitaar nodig. Maar het is wel de muziek die de toon zet. Luisteren naar mooie muziek maakt je een ander mens en geeft vreugde. Muziek verbindt en nodigt uit tot luisteren.

Door muziek kom je in een andere en mooiere werkelijkheid. Luisteren naar de stilte is trouwens ook schitterend.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply