Vrijheid

“Gek toch maar elke keer als ik jou zie denk ik aan de PvdA… terwijl ik niet weet wie je bent” Dit zei een mij onbekende dame achter de kassa bij de Welkoop. Tja ik moest toegeven dat ze het bij het rechte eind had, de PvdA is mijn partij. Ik was een Wouter Bos man en aan Job Cohen moet ik nog wennen. De slogan van de PvdA “iedereen telt mee”spreekt me erg aan en dat de PvdA in Aa en Hunze deze slogan ter harte neemt is duidelijk want ze gunden de veel kleinere partijen CDA en Groen Links een plek in het college ten koste van zichzelf. Niemand kan nu meer ontkennen dat de slogan “Iedereen telt mee” door de PvdA niet serieus wordt genomen. Maar of de kiezers die op de PvdA gestemd hebben daar ook zo over denken betwijfel ik. Ik had even genoeg van de politiek en was afgelopen zaterdag op de Brink in Rolde waar verschillende activiteiten waren georganiseerd in de kader van “Rolde 65 jaar bevrijdt” en Rolde werd afgelopen zaterdag opnieuw symbolisch bevrijdt. Precies 65 jaar na dato rolden de mannen van “Keep them rolling” Rolde binnen. Het was een prachtig gezicht al deze authentieke voertuigen die je alleen van foto’s kent, nu in werkelijkheid te aanschouwen. Jeeps en vrachtwagens uitgedost met Canadese , Amerikaanse en Engelse vlaggen. Alleen de Fransen ontbraken maar die waren dan ook per parachute afgedaald rond Schoonloo en Amen. Op een podium bij de molen danste men in kleding van die tijd.
Ook de muzieknummers van Vera Lynn uit die tijd van Lily Marleen tot Pensylvennia knalden over de Brink. Vrijwilligers van “ Keep them rolling” konden hier op deze Liberty Tour die ‘s ochtends al om acht uur van start was gegaan in Balkbrug in Rolde genieten van een warme hap Een expositie bij het Touristisch Informatiepunt completeerde deze dag. Foto’s op de expositie herinneren er ons aan dat je altijd waakzaam moet blijven deze vrijheid te bewerkstelligen dat gaat niet vanzelf.. De landdagen die in de oorlogsjaren door de NSB in de zandverstuiving van de Boerbos werden gehouden zijn een zwarte bladzijde in de . geschiedenis van Rolde. Het Rolder Historische Gezelschap kan door deze presentatie van de geschiedenis dan ook terugzien op een geslaagde dag. Dat deze dag een schot in de roos was
om in militaire termen te blijven bleek toen ik een man sprak die de intocht in Rolde in 1945 had meegemaakt. Door de sluier van herinneringen die bij hem opkwamen biggelden de tranen hem uit de ogen, stamelend zei hij “ Dat ik dit nog meemaak doet me echt goed en naar ik hoop is dit een wijze les voor de jeugd, deze voertuigen zijn prachtig maar oorlog is verschrikkelijk “ Zulke feesten kunnen ook alleen maar slagen dankzij de inzet van de vele vrijwilligers En er zijn mensen in Rolde die je altijd en overal tegenkomt als vrijwilliger, ook aan hun een eresaluut. Diezelfde aanpak hadden onze bevrijders -de zorg voor de toekomst-, velen hebben deze toekomst nooit zelf mee mogen maken omdat ze stierven voor onze vrijheid. Laten wij deze vrijheid op een wijze vorm geven die past in hun geest.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply