Lekker Fris

Wij waren op een 40 jarige bruiloft van bekenden bij ons uit de buurt en daar trad de energieke band “Lekker Fris”op. “Oerend hard …” van Normaal maar ook songs van Fleetwood Mac en Status Quo schetterden door zalencentrum Hofsteenge.
Al bijna 25 jaar repeteert de band “Lekker Fris” in de ruimten van het sociaal kultureel werk
in Rolde. Deze band bestaat uit vijf man en ze brengen vooral muziek uit de zeventiger jaren ten gehore. Vooral het enthousiasme waarmee deze band van muzikale“zwaargewichten”
voor het voetlicht treedt werkt aanstekelijk.
Voordat de band begon te spelen hadden we een uitstekend buffet. Met andere buren en een voor ons onbekend echtpaar deelden we de tafel en ook een fietsvriend van de bruidegom schoof aan met zijn vrouw. Het onbekende stel bleek in Haren te wonen en de man was wiskundeleraar. De Rolder fietsvriend die op een humorvolle wijze een discussie op gang weet te brengen, vroeg aan de vrouw van de wiskundeleraar of ze in Haren voor of over het spoor woonde. Tja dit zijn in ieder geval gevaarloze openingen voor een gesprek die al heel snel heel geanimeerd werd. Er bleken meer overeenkomsten dan van te voren werd ingeschat en natuurlijk gingen de gesprekken al gauw over politiek en woonomgeving
Gesprekken konden we voeren totdat iedereen werd uitgenodigd in de belendende zaal
waar “Lekker Fris” de rest van de avond invulde. Drinken, muziek luisteren, dansen en elkaar keihard iets zeggen in het oor waren nu de activiteiten die ontplooid konden worden. Maar een non-verbale uitdrukking van instemming of afkeuring zegt vaak veel meer dan woorden.
De enige mogelijkheid om toch te communiceren was een gang naar het urinoir of even de rokers gezelschap gaan houden die buiten stonden .Op een avond als deze gaat het ook over inhoud, zoals de enveloppen die de bruid en bruidegom kregen en die ze besteden aan het goede doel en de gepassioneerde toespraak van een buurvrouw. Omdat de gastheer een voetballiefhebber is en de Duitsers bij iedere doelpunt van Arjan Robben zingen “Tulips from Amsterdam”, werd een song ingezet over tulpen uit Nijlande. Hiermee werden de buurmeisjes in het zonnetje gezet omdat zij zich zo jong al beijveren voor Kika het kinderkankerfonds. Feest, nostalgische live muziek en een pilsje wat wil je nog meer? Ondertussen was het spitsuur op de dansvloer en bleef het nog lang gezellig. Achteraf denk ik dat ik beter lekker fris had kunnen drinken, maar ja dat ontdekte ik pas de volgende ochtend . Er komt een herkansing. Op 5 mei op het bevrijdingsfestival en tijdens de Roldermarkt speelt “Lekker Fris”weer in Rolde en dan ga ik net als de muzikanten aan het mineraalwater…lekker fris.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply