Een columnist

Rood aangelopen belt hij met de columnist. De mening die hij weergeeft is niet de zijne en dat zal hij weten ook.
Wat is een columnist ? Hij of zij zet beelden scherper neer, maakt prikkelende opmerkingen of neemt stelling. Verslagen van gebeurtenissen gelardeerd met de eigen opinie en zaken die anderen niet opmerken een plaats geven. Kortom de werkelijkheid kleur geven. Een column kun je daarom ook niet letterlijk nemen , je vind het wat of je vind het niks. Dat mag.
Elke columnist heeft zijn eigen referentiekader, van daaruit bekijkt hij de wereld .
In een gemeentelijk blad als deze moet je als columnist op eieren lopen. Ik waarschuw u als u zich ergert aan deze column gewoon niet lezen –punt – Ik lees de Telegraaf niet omdat
ze bepaalde partijen alleen maar afkraakt en geld en naakte vrouwen belangrijker vinden dan zaken waar het werkelijk omgaat . Een vriend van mij zegt dan: “ Dan sluit je je ogen voor wat anderen vinden”. Dat mag dan zo zijn maar wat zij te berde brengen raakt vaak kant noch wal en is alleen maar stemmingmakerij. Zolang als ik over koetjes en kalfjes schrijf zal niemand de telefoon pakken of een dreigbrief schrijven. Maar dan worden het wel erg saaie columns en gaat de Schakel regelrecht naar de papierbak. Dus een beetje jennen,prikkelen en stelling nemen hoort er gewoon bij. Het is om een Engelse uitdrukking te gebruiken de core-bussines van een columnist. Om dichtbij huis te blijven, ik ga niet in de vuilnisbakken van mijn collega-raadsleden, de wethouders of de burgemeester zitten graaien. Wat daarin zit is ongeschikt voor mijn columns. Wat zij zeggen is vaak wel “voer voor psychologen” en daar zou ik wel regelmatig iets over willen opmerken. Ik ben echter geen cabaretier maar zelf onderdeel van het circus dat gemeenteraad heet … dus laat maar. Hoewel ik vrees dat er genoeg politici zijn die s”nachts hun vrouw of man wakker maken met de opmerking : “ Lieve schat ze hebben nog steeds niet in onze vuilnisbak gekeken , stellen wij eigenlijk wel wat voor ? “ Of je nu wel of geen vuilnisbakken leeg haalt de mening van een columnist is de mening van één persoon die toevallig een column schrijft , méér is het niet. Een column vind je leuk of niet – een columnist is gewoon een mens die het leven wat kleur wil geven.
Soms lukt het, soms niet. Maar wees gerust in vuilnisbakken graaien is niet mijn stijl.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply