Oranje

Het grote feest van de verbroedering is los gebarsten. Sport verbroedert nietwaar? Het WK voetbal is in Zuid Afrika van start gegaan. Dat Nederland ook van de partij is biedt perspectief
Nu zo velen in dit land de weg kwijt zijn geraakt op 9 juni.
Nu kleuren veel buurten weer oranje. Het zijn mooie tijden voor de verkopers van oranje-prullaria. Ook supermarkten zijn kanjers in het verzinnen van oranje hebbedingetjes. De gekte zal totaal worden als Nederland in de eerste ronde het goed doet. De eensgezindheid zal met de dag toenemen , blank en zwart , autochtonen en allochtonen , gelovigen en ongelovigen zullen elkaar in de armen vallen – omhelzen en dansen bij elk doelpunt voor oranje. Nu telt iedereen weer mee .. en wordt er niemand buitengesloten .. of je nu een keppeltje draagt of een hoofddoek, als de man/ vrouw eronder maar oranje gezind is. De vuvuzela”s die het zelfde geluid produceren als een zwerm zoemende bijen zullen dit toernooi overheersen. Zelfs bejaardenhuizen kleuren oranje kortom iedereen kijkt en juicht mee. Nou iedereen ? Ik ken zelfs mensen die niet eens weten dat er een WK voetbal is. Maar dat zijn uitzonderingen. Vorige week had ik nog de kop rood nu heb ik hem al weer oranje. Dus beste mensen geniet van de komende weken. De Nederlander bestaat niet volgens Maxima …. Nou let op de komende weken zie je het echte Nederland. Dat is een heel ander land dan van die cocaine snuivende trainer van Argentinië dat niet mag hopen wereldkampioen te worden, want dan holt er een naakte man door de straten van Buenos Aires,wie zit daar op te wachten?
Tot slot zo”n voetbalfeest kost een paar cent maar dan heb je ook wat de komende maand.
Maar als het circus weer weg is, wat gebeurt er dan met die stadions ? Ik denk dat de regering van Zuid-Afrika nog best eens de kop oranje kan krijgen na afloop ….. maar nu is het feest en dat mag een paar cent kosten nietwaar ? Van de kosten van één stadion zouden in een township als Soweto duizenden prachtige stenen huizen kunnen worden gebouwd. Tja regeren is keuzes maken , je kunt het geld maar een keer uitgeven, deze keer is het voor het voetbalfeest ..dat hopelijk op het eind oranje kleurt.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply