Zuid Afrika

Bafana, Bafana… hoorde ik van de tribunes rollen toen Zuid-Afrika speelde. Ik verstond het niet en dacht dat ze riepen van Bavaria – Bavaria en dat is toch het meest besproken onderwerp van dit toernooi, het voetbal valt tegen dus dan is kijken naar dames in rokjes een welkome afwisseling.
Dat iets niet in de oranje koude kleren kan gaan zitten, heeft bij Bavaria nu een heel andere betekenis gekregen. Jammer dat het incident nu wel hele grote vormen aanneemt. Maar de FIFA heeft met de regering van Zuid Afrika de regels bepaald, of je dat nou te ver vindt gaan of niet, deze regels zijn gemaakt om ze na te leven, de grenzen zijn gesteld zoals bij u bekent is; sluikreclame wordt op dit toernooi niet getolereerd.
Wanneer je dit op deze manier benadert, vind ik ook dat je ook eerlijk moet zijn iedereen dezelfde rechten en plichten heeft na te leven. En toen ik een flesje Kaapse Pracht opentrok en onder het genot van mijn glas rode wijn en een heerlijk stukje kaas van Karwij, met plakjes van die heerlijke Hausmacher van Braamskamp begon ik de wedstrijden met heel andere ogen te bekijken en vroeg mezelf af in hoeverre de maatregelen moeten worden doorgetrokken. Want zag u ook dat Wesley Sneijder een boodschap had voor zijn Yolanthe na zijn doelpunt in de wedstrijd tegen Japan? Was dit een vorm van sluikreclame of kunnen we dit misschien nog wegschrijven onder de noemer van het prille geluk?
Maar wat doen we met Frank de Boer? Wordt zijn positie als assistent trainer mede mogelijk gemaakt door sportlife, menthos of stimorol? Het fanatisme waarmee hij zijn kauwgom door zijn mond laat gaan vind ik op zijn minst verdacht. Is Jack van Gelder omgekocht en heeft hij een seintje gekregen van de FIFA de vuvuzela positief in het nieuws brengen? Wilde hij expres het filmpje meervoudig op een positieve laten zien in zijn programma? Wat hem dan wel gelukt is, want ik vind het maar een ellende die zoemende aanhoudende herrie op de achtergrond van elke wedstrijd.
Enigszins verontrust ben ik over hoe lang de FIFA voor deze incidenten haar ogen nog zal sluiten. Ik zal Bert morgen even bellen, misschien is het een idee om als elftal een gebaar te maken tegen de FIFA en bij de wedstrijd tegen Kameroen het veld op te komen in oranje jurkjes…

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply