Limburg

“Mooi is ons Limburgs land”, en dan in hun dialect zoals Daniel Lohües in het Drentsch “daor bin ik geboren daor kom ik weg”, klonk dit uit dertig kelen van het jeugdkoor op de binnenplaats van een boerderij in Reijmerstok. Wat ze zongen klopte want we hadden op deze zondag een schitterende fietstocht gemaakt door het Limburgse Heuvelland.. We volgden de Plateau route die ons via de omringende groene hellingen door magnifieke mooie verstilde dorpjes bracht. In kerkdorpen met namen als Banholt, Bruisterbosch, IJzeren en Scheulder waande je je terug in de tijd waarvan Wim Sonneveld zong over “ons dorp”. Maar in dit vijfsterren gebied is niet alleen de natuur mooi maar ook de mensen zijn er vriendelijk en nemen de tijd voor een praatje.
Door onze gastvrouw werden we ontvangen met wijn en een Limburgse vlaai Het door de echtgenoot met eigen handen gebouwde vakwerk-huuske was van alle gemakken voorzien.
Aan de wegkant hadden we een terras en van over de heg kreeg je een vriendelijk glimlach van passerende dorpsgenoten. Ook een praatje met een van de buren gaf je inzicht in het leven in het Limburgse land. “Hoe kan het dat men hier zoveel op de PVV heeft gestemd” was mijn vraag , haar antwoord “Nee niet hier, maar in Kerkrade, maar ja nu ons Camielke
(minister Camiel Eurlings-gk-)uit de politiek is, stemmen mensen hier op andere Limburgers en die zijn niet van het CDA” Dat was in het kort de analyse van een kwieke plezierige oma.
Terug naar zondagavond , het boerderij concert. In een echte authentieke Limburgse boerderij waardoor je door een poort op de binnenplaats komt gaven de zangverenigingen en de fanfare een concert. De voorzitter van de Fanfare st. Franciscus praatte de avond aan elkaar en deed dat niet allen met humor maar ook met gevoel voor “zijn mensen”. Zo werden enkele mensen die zich bijzonder hadden ingespannen voor de Fanfare in het zonnetje gezet. De namen die je hier hoort zijn Wiel en Jef en voor de dames Marjo en Maria. Tja naast de muziekkapellen stikt het hier van Kruizen en Maria-kapellen de cultuur hier is katholiek in al zijn geledingen en daar is niets mis mee. Integendeel het kan ons zelfs de wereldtitel bezorgen , onze sterspeler Wesley Sneijder is katholiek geworden en als we even teruggaan in de historie waren alle stervoetballers katholiek – Pele , Maradonna , Beckenbauer en zij wonnen ooit de wereldtitel.
Nederland had Cruijff maar die was niet katholiek .. maar nu hebben we Wesley met dank aan Yolanthe. Ik geloof erin, nu u nog!

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply