Vreugde en verdriet

Door het resultaat van het Nederlands elftal was er veel vreugde in Nederland de afgelopen weken. Het zijn gouden tijden voor de kroegbazen die zo slim zijn een oranje terras aan te leggen met daarbij een groot scherm.
Er zijn zakenlieden die in deze tijden een rondrit maken in een oranje auto en kunnen rekenen op veel belangstelling en vreugde.
Toevallig hoorde ik op de radio dat ook RTV Drenthe meedeelde in de vreugderoes. Ze hadden een uitzending, bij het kijkcijferkanon Nederland- Brazilië, in de Ponybar in Gieten. Mark Dijkhuis had via de telefoon nog even contact met oud Roldenaar Johan Derksen, die in deze tijden een aantal keren per dag commentaar mag geven op alles wat met voetbal te maken heeft. Ook voor hem zijn het gouden tijden dankzij de goede resultaten van de equipe van Bert van Marwijk vindt zijn voetbal amusementsblad veel aftrek. De kassa rinkelt, dus vreugde alom, ook bij de supermarkten met hun oranje hebbedingetjes. Naast de vreugde zie je ook groot verdriet op het beeldscherm. Dan heb ik het niet over de bewoners van Soweto die van amper een euro per dag moeten rondkomen, want die zijn die ellende tenslotte wel gewend.. Nee het gaat om de voetbalmiljonairs -de sterke mannen- die bij een verloren wedstrijd huilen als kinderen. “Echte mannen huilen niet”, is een gevleugelde utspraak, nou ik heb de afgelopen week nog nooit zoveel mannen zien huilen. Het is ook wel te begrijpen want het is natuurlijk vreselijk dat de tegenpartij meer ballen tussen de doelpalen heeft geschoten dan jij. Het absolute kijkcijferkanon, de kussende, dansende en zingende Diego Maradonna was minutenlang in beeld tijdens een troostende omhelzing met zijn dochter, na de dik verloren wedstrijd tegen Duitsland. Een tribune verder danste Angela Merkel in extase langs Blatter en Zuma. Het verschil in blijdschap en droefenis is: een goede pass of een verkeerde inschatting van de keeper en het hele land is in vreugde of in rouw. Gelukkig is het “ maar een spelletje” en over een week is alles weer voorbij . Vreugde of verdriet van een volk is afhankelijk van wat er zich deze week nog op de groene mat afspeelt. Ik hoop op Nederland, dan mag Bert van Marwijk van mij alle spelers kussen te beginnen met zijn schoonzoon – Mark van Bommel – Kussen is een uiting van vreugde en verdriet, er wordt immers nergens meer gekust dan bij bruiloften en uitvaarten.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply