Sport & Politiek

Sport & politiek

Met de voetbaltas op het fietsstuur reed ik bij huis weg naar sportpark Boerbos.
Ik had mij als wisselspeler opgegeven voor een sponsortoernooi. Het toernooi bestond uit sponsorelftallen van Rolder Boys, VAKO uit Vries en een elftal van de gemeente Aa en Hunze waarin o.a. een wethouder en twee raadsleden acteerden. Op mijn leeftijd ken ik mijn plek, zoveel mogelijk – langs de lijn -. Bij binnenkomst op het sportpark werd ik aangesproken door Rolf Veneboer. Hij vroeg of ik mijn notitie blok in mijn tas had, hij ziet mij terecht méér als columnist dan voetballer. Ik was door de wethouder Bert Wassink gevraagd mee te spelen, hij voetbalde op de oude schoenen van, zijn oud buurman, Ron Jans en ik op die van mijn buurman, verschil moet er zijn nietwaar. De sfeer rond het veld was gezellig, ik zag twee leuke meisjes die het drukker hadden met koppeltje duikelen dan dat ze geïnteresseerd waren in de voetbalkunsten van hun vader
Het was een avondje sport vermengd met commercie en politiek. Geert Bos, de voorzitter van Rolder Boys, memoreerde dat op de Boerbos in eendrachtige samenwerking met het Hof van Saksen en de gemeente hier komend jaar eredivisieploegen komen trainen.
Na drie wedstrijden had elk elftal een wedstrijd gewonnen, dus penalty’s zou je denken,
maar nee, het doelgemiddelde besliste en op basis van het doelgemiddelde zou VAKO de winnaar zijn, maar vandaag was niet het doelgemiddelde de norm maar de ploeg die het vaakst had gescoord en dat was … Rolder Boys. Ze hadden vijf keer gescoord waaronder twee fraaie kopballen van de tasjesman Koos Hoving. Er werd aan mijn tafel zeer kritisch gereageerd op het feit dat er geen penalty’s werden genomen, vooral omdat we als ploeg speciaal op penalty’s hadden getraind. De kritiek verstomde toen er nog snel een paar biermuntjes onze kant uitkwamen. Eerlijk is eerlijk maar net als twintig jaar geleden was de derde helft weer het gezelligst. Ik raad jongelui dan ook aan om (prof)voetballer te worden en geen politicus. Enkele talenten heb ik al waargenomen .. Tim en Remco ze zullen het ongetwijfeld ver schoppen. Het saamhorigheidsgevoel en de kameraadschap bij het voetballen staat dan ook in schril contrast met wat we avond aan avond over politiek op het tv. scherm zien. Dus Rutte, Verhagen en Wilders ga voetballen want daar telt iedereen mee ongeacht zijn/haar kwaliteiten of afkomst.

.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!