Rondje cultuur

Rondje Cultuur

“De mannen uit Annen”, die a capella zongen onder de lindebomen in Anderen vond ik een
van de toppers tijdens onze cultuur fietstocht door Aa en Hunze. Samen met mijn vrouw, zus en haar man die onverwacht op bezoek waren in het mooie Drenthe was het een genot om op deze mooie zaterdag via het Balloërveld naar Anloo te fietsen. De paarsgekleurde hei was een extra attractie op deze cultuur en monumentendag. RTV Drenthe stond met een reportagewagen bij de kerk in Anloo. De P.R. dames van de gemeente waren druk in de weer
om de vaandels te plaatsen want ‘s middags werd het cultuurjaar van de gemeente Aa en Hunze geopend en dat gebeurde terecht in Anloo want het Cultuurmonument van Drenthe is de Magnuskerk . Als er binnen ook nog een expositie is van “de leading lady “op schildergebied in Aa en Hunze, Géke Hoogstins, is het plaatje compleet. Als we even later op het terras neerstrijken van de Koningsberg en een prachtig uitzicht hebben op de Magnuskerk voelen we ons compleet gelukkig. We vervolgen onze tocht door over het schelpenpaadje te fietsen naar Eext. Het eerste deel fietsen we tussen de gemaaide graanvelden en het mais en daarna door de eeuwig zingende bossen. In de kerk is eerst het Drents kwartiertje met een optreden van Klaas Waldus en Fenny Smit en daarna lezen de dichters Hans Katerberg, Janny Bruins en Jans Stoffers voor uit eigen werk. Alles in het Drents dus goed verstaanbaar en dicht bij je ziel. Onze voorlaatste halte is Anderen in de boerderij van Hans Hilbrands is alles nog in prima oude staat. Deze man heeft er zichtbaar plezier in “oud spul” haar waarde te laten houden en glans te geven. Enkele antieke auto ‘s die op de deel staan te pronken zijn daar de getuigen van. Als dan de mannen van Annen daar dan ook nog onder de linden prachtig staan te zingen is het plaatje helemaal compleet- cultuur,zang en natuur We beëindigen onze tocht in Rolde bij de Jacobuskerk, hier is een expositie van Cees Drubbel. Hij heeft van alle dorpen in Aa en Hunze een aquarel gemaakt, heel apart. ’s Avonds zagen we in Rolde de praalwagens langskomen die door het dorp trokken. De praalwagens waren kwalitatief van grote klasse en de muziekkorpsen gaven tijdens het rondlopen door het dorp veel cachet aan de optocht.. Er was door veel mensen weer veel energie gestoken om de “mooiste“ wagen te maken. Maar de prijs, het plezierig samenwerken aan zo’n wagen was al binnen en ook dat is cultuur.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply