Twente

Twente

Twente het land van de Dinkel met de Kuiperberg , de Kersberg en de vele Mariakapelletjes heeft een prachtig groen glooiend landschap. Ik vind dat ons Drenthe niet tegen deze schoonheid op kan. Natuurlijk zijn onze fietspaden beter en hebben wij onze schitterende heidevelden, maar toch is het compleet anders.
Vanuit De Lutte maakten mijn vrouw en ik onze tochten over het Lutterzand en langs de Dinkel. We fietsten door het schitterende decor van het glooiende landschap . We passeerden landgoederen, havezathe’s en boerderijen die een weldaad voor het oog waren. In Twente is voor mijn gevoel nog veel authenticiteit zonder dat het kneuterig is. Weinig horizonvervuilende mestsilo’s of veeschuren die pijn aan je ogen doen. Wat mij ook opvalt is dat er veel minder zwerfvuil in de bermen ligt dan in Drenthe. Wordt dit door mensen van de werkverschaffing “geruimd “ of zijn de Twenten milieubewuster? Hoewel op een ander gebied zijn ze veel minder milieubewust want er bestaan serieuze plannen voor een totaal overbodig vliegveld in dit prachtige landschap. Een miljoenen verslindend politiek prestige project. Als Herman Finkers, de humorvolle cabaretier, zijn zin krijgt komt die er niet. ………Tja Herman Finkers staat voor mij symbool voor de Twentse mentaliteit. Op tijd een pilsje, een leuk gesprek en geen overbodigheden. Wat niet overbodig was tijdens onze fietstocht was regenkleding en café’s om even te schuilen. Gelukkig waren we tijdens een buitje net in Ootmarsum en het is geen straf om daar een uur door te moeten brengen. Maar ook later waren er gelukkig genoeg café ‘s in deze streek. De bediening is er prettig en wat mij opvalt is dat men gewoon kleur bekend. In het Drentse wapen staat Maria maar die vind je in het openbaar leven nergens terug. In Twente staan Mariabeelden gewoon midden in het café. In Twente gaan de moderne tijd en de historie hand in hand .Dankzij de steenrijke textielbaron van Heek is de watermolen bij het landgoed Singraven nog in tact. Deze nalatenschap is een toeristische trekpleister en ja hoor we kwamen daar zelfs een fietsend echtpaar uit Rolde tegen. Komen er eigenlijk ook Twenten naar Drenthe? Ik denk van wel. Het stadje Ootmarsum trekt duizenden toeristen vanwege haar permanente kunstexposities in de vele galerieën . Maar ook tradities als carnaval en de zingende “Paoskeerls” waarvan standbeelden op het kerkplein staan, getuigen naast de kunst van een nog levendige culturele gewoonte. Kortom Twente is véél meer dan de FC en …. Almelo ..óóó

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply