Eleveld-Amen

Eleveld-Amen

Woensdagavond ben ik in café de Amer waar Marga Kool als Dijkgraaf van het waterschap
Reest en Wieden verteld over haar zielsverbondenheid met water (H2O). Donderdagavond was ik in café Popken waar een informatieve bijeenkomst was over de opslag van koolstofdioxide gas (CO2 )in Eleveld. Bij ons in de buurt is altijd wat te doen dus loop ik gewoon de kroegen af. Woensdagavond gaf Marga Kool een prima uiteenzetting over water in het algemeen en de taak van de waterschappen in het bijzonder. Ze besloot met een schitterend gedicht over water die herinnerden aan de plekken waar ze gewoond had.
De “grote man” in Ekehaar was Henk Kroes de man van ‘het bevroren water’ van de Elfstedentocht en de legendarische uitspraak “It giet oan” Hij kreeg als laatste het woord en zegde toe de maatschappelijke discussie over CO2 opslag als technisch voorzitter te begeleiden. Burgemeester Eric van Oosterhout had deze avond de regie strak in handen maar wel doorspekt met gevoel voor humor. De deskundigen van VROM en TNO brachten hun verhaal. Wethouder Bert Wassink gaf aan dat het college en daarna de raad nog een beslissing moeten nemen. Eerst de informatie en dan de afweging.
De enige vrouw in dit circus gedeputeerde Tanja Klip beloofde namens de provincie
een open debat over CO2, te willen voeren. Ze voegde er wel aan toe dat uiteindelijk Den Haag beslist. Na de pauze werden vooral de mannen van VROM en TNO aan de tand gevoeld. Samenvattend werd er veel informatie gegeven maar of de mensen volgestopt met kennis over de aardlagen er wijzer van geworden zijn betwijfel ik. Het uurtje nazitten was eigenlijk het leukste. Oudere jongeren uit de jeugdsoos van weleer in Ekehaar zijn nu hardwerkende oppassende vaders geworden. Een soort nostalgie maakte zich wel van mij meester om weer tussen “deze jongens” van toen te staan. Of toen alles beter was weet ik niet maar het was toen wel relaxter en de betrokkenheid op elkaar was groot.
Met dezelfde weemoed denk ik nog even terug over de avond met Marga Kool en dan ben ik blij dat ik ook bij haar warme betrokkenheid voelde naar de samenleving als geheel. Zoals ze het zelf vertolkte “Ik wil polderen, mensen in harmonie samenbrengen ,argumenten wisselen en op basis daarvan een beslissing nemen”. Of je nu voor of tegen opslag bent van CO2, respecteer een ander zijn standpunt.
We dronken nog een pilsje ondanks de dreiging dat Eleveld weleens het afvoerputje van de Eemshavencentrale kan worden. De voorlopige winnaars van CO2 opslag zijn Wim en Anita Popken, de uitbaters van het cafe in Ekehaar…….twee druk bezette avonden deed bij hen de kassa rinkelen. In een zacht regentje fietste ik naar huis…. slechts twee dorpjes achter Eleveld.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply