Ontmoetingen

Ontmoetingen

Ik hoorde prachtige zang toen ik afgelopen week bij toeval even de Boerhoorn
binnenliep. Het kwam ergens vanuit een van de bovenzalen. Mijn nieuwsgierigheid
was gewekt, ik wilde weten wie in Rolde zulke mooie klanken weet te produceren.
Toen ik achter de deur keek waar het engelen gezang vandaan kwam wachtte er een verrassing. Hier stond geen groepje zangers maar een complete muziekgroep.
Vier vrouwen en twee mannen vormen samen “Howsa Goin” wat in het Iers betekend
“Hoe gaat het met je”, met mij ging het goed. Deze groep die Ierse en andere Folkmuziek
ten gehore brengt, oogt inspirerend. Met hun gitaren, fluiten,mondharmonica en zang zijn ze een lust voor oog en oor. Deze muziek en zang raakt je in je ziel. Alleen al van hun repetitie heb ik genoten.Wat heb je veel mee als je mooi kunt zingen en ook nog mooie muziek ten gehore kunt brengen. Als luisteraar geniet je niet alleen van de mooi gezongen liederen en ballades maar wordt je ook meegesleept door het enthousiasme en de uitstraling van deze club.Tja, de muziekclub van Reind Lesschen, die in kerken en kroegen optreden, geeft vreugde in donkere dagen en ademt een sfeer die naar nostalgie neigt.
Dezelfde avond voetbalde Ajax tegen Inter, ik vergat helemaal dat ik wilde kijken, maar mijn voetbalverslaving leverde ik graag in voor deze culturele schoonheid. Soms heb je geluk dat je ergens moet wezen en dat de vraag “Hoe gaat het met je” dan deze dimensie krijgt.
Wat me ook raakte was de ontmoeting met mensen die nieuw waren komen wonen in de gemeente Aa en Hunze. De gemeente houdt twee keer per jaar een avond voor nieuwe inwoners. Vorige week dinsdag maakten de nieuwe inwoners in het gemeentehuis kennis met aanwezige ambtenaren, het gemeentebestuur en een aantal raadsleden. Na afloop van de rondgang en een informatieve sessie in de raadszaal was er een hapje en een drankje in de kantine. Daar sprak ik met een aantal nieuwe inwoners. Een nieuwe inwoonster van Eext, die er was met haar partner, gaf aan dat ze het zeer naar haar zin had. Ook twee jeugdige stellen uit Eexterveen, ze woonden niet in het wereldberoemde Koffielaantje,maar gewoon aan de Dorpsstraat, hadden goede ervaringen met de dorps activiteiten en daardoor met de inwoners.
Een van hen wist zelfs waar Nijlande ligt, nou dan is je inburgering geslaagd. Een stel uit het westen waarvan de vrouw oorspronkelijk uit Assen kwam en de man uit Limburg hadden hun draai gevonden in Gasteren. Het waren korte ontmoetingen maar wel allemaal met een gevoel van Wow .. het leven en wonen in Aa en Hunze wordt als iets moois ervaren, Houwen zo !!!

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply