Mannen en Goden

Mannen en Goden

De titel van de film was in het Frans – Des hommes en des Dieux – met enkele mannen
uit mijn dorp hebben we deze film gezien. De recensies logen er niet om en. De verwachtingen waren dus hoog gespannen. Ik ga niet het hele verhaal in deze column vertellen, maar het was van een zeldzame schoonheid in dit “ los van God tijdperk” Een modern kerstverhaal uit een wereld van sober levende monniken in een Algerijns dorp. Deze film, gebaseerd op de moord op acht monniken in 1996, beeld een ongekende wijze van broederschap uit. Hoe deze monniken samenleven met de Islamitische inwoners daar kunnen de stemmers op gekke Geert nog een puntje aan zuigen. Zij worden gewaardeerd voor hun inzet en kameraadschap door de mensen in het dorp. Als de terroristen komen , besluiten ze ondanks de gevaren toch te blijven.” Wij zijn hier voor deze mensen en die zijn ons dierbaar dus we blijven”, was een van de uitspraken van de abt. Deze film komt op een moment dat de katholieke kerk vanwege seksueel misbruik in opspraak is. Deze film belicht een totaal andere kant van de kerk en is een verademing waarin hoop,geloof en liefde centraal staan.
Uit eindelijk worden ze als gijzelaars meegenomen en vermoord. Het meest serene en aangrijpende
moment is hun laatste avondmaal waarbij de tranen mij over de wangen biggelen .. . Als ik de filmzaal net als alle andere bezoekers in stilte verlaat weet ik weer waarom ik deze film wilde zien.
De wezenlijke vraag van waartoe zijn we op aard, werd in deze film op een aangrijpende maar vooral op invoelbare en serene wijze neergezet.
Heel andere mannen waar ik groot respect voor heb zijn Daniël Lohues en Herman Finkers. Beiden zijn verknocht aan hun streek en op een creatieve wijze geven ze daar blijk van. Van het theaterprogramma “Na de pauze”van Herman Finkers zijn dankzij de schuld van Daniël Lohues alle liedjes uit dit programma op dvd gezet met filmpjes erbij. Op 2e kerstdag is het resultaat op TV te zien want Paul Witteman gaat dan in gesprek met Herman in het het programma ‘Liever dan geluk”.
Deze week verliet een “Godin” de politiek. Femke Halsema kon als geen ander
de juiste woorden vinden waarin ze aangaf waar ze voor stond. Zij ging voorop om de hufterigheid
in de politiek aan de kaak te stellen. Zij was als geen ander in staat om de man die vind dat alles de schuld is van de Islam op zijn nummer te zetten. Er zijn mannen en goden , maar ook vrouwen en goden. Ik eindig met u allen een “Zalig Kerstfeest”te wensen en dan niet zalig zoals velen interpreteren als lekker en veel eten maar door, met mensen die je lief zijn, iets van warmte te ervaren die nèt even anders is dan de rest van het jaar.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply