Grolloo

Deze zaterdagochtend fiets ik langs het Amerdiepje waar een reiger sierlijk het luchtruim kiest en waar kikkers zich laten horen. Het is een genot om over dit schelpenpad via Vredenheim naar Grolloo te rijden.
Feest in Grolloo betekend een optocht met praalwagens. Eens in de tien jaar neemt daarin de school het voortouw. De laatste keer was in 1997 en ik herinner me nog goed dat de jongeren uit Grolloo toen een wagen hadden met een knipoog naar de Moere onder het motto “Het Even (van) huis bosje” met een verwijzing naar de laatste burgemeester van Rolde Aaltina Evenhuis. Op de wagen toen twee jongens van onbesproken gedrag, verkleed als kinderlokkers met een kunstpenis van onwaarschijnlijke afmetingen . Deze keer was er minder creatieve inbreng van de jeugdsoos, zelf zullen ze daar anders over denken, de stinkende met lege bierkratten beladen SRV kar met zigeuners die collecteerden met pispotten is leuk maar weinig origineel. De rijdende jeugdsoos vond ik wat magertjes, maar het belangrijkste element van het schoolfeest is toch het samen bezig zijn en daar zijn ze in Grolloo goed in.
In het dorp zijn dan ook alle straten versierd met Lions King , Pipo”s ,Kikkers , Katten enz..
Een van de inwoners meldde mij dat hij wel honderd katten had gefiguurzaagd, en zelfs ‘s nachts nog bezig was met het bewegen met de zaag, tja en dat in een tijdperk waarin alles computer gestuurd wordt. Na eerst in Grolloo de wagen van het Amfitheater bewonderd te hebben,waar echt prachtig uitgedoste kinderen op zaten, fietste ik naar Vredenheim om daar de doorkomst te zien. Onderweg fietste ik enkele mannen achterop die als verkeersregelaar moesten optreden bij het altijd drukke kruispunt in Vredenheim. Zij waren opgetogen over de versiering aan de Lienstukken, vooral ’s avonds schijnt het daar adembenemend mooi te zijn. Ik ben daar poolshoogte gaan nemen en ik moet toegeven dat het daar echt fantastisch was, ze hadden terecht de publieksprijs gekregen. Toen ik langs kwam was de prijs, 10 meter worst van Harry Zoelman, reeds verorberd en waren ze druk bezig de kelen te smeren.
In deze buurt hoorde ik ook wat minder positieve geluiden omdat sommige mensen ‘s nachts de kikkers lieten kwaken en de vlaggen niet binnenhaalden Onder de klanken van de altijd actieve Fanfare Crescendo maakten de wagens op zondag nogmaals een rondtocht door het dorp Er zaten veel kinderen op alle wagens Positief was dat er tijdens de optocht op de wagens geen alcoholica genuttigd mocht worden, iemand die best wel een borreltje lust liet triomfantelijk een flesje mineraalwater zien,gewoon terug naar de normen en waarden, prima toch ?
In Grolloo had ik een programma meegenomen over de optocht die in een tas om de kop van Harry Muskee hing. Dat velen ook van buiten Grolloo dit volksfeest steunen blijkt uit die folder,bijna 2/3 van de sponsoren komt van buiten en dat geeft aan dat Grolloo ook buiten het eigen dorp populair is. Wat dat betreft mag de nieuwe burgemeester van mij ook wel uit Grolloo komen. Een ijzersterke kandidaat is voor mij Hendrikus Schrotenboer die in het burgemeester-loze tijdperk de raadsvergaderingen heel tolerant en kundig leidt. Naast het informele burgemeesterschap van Grolloo is het eigenlijk maar een kleine stap naar dat van Aa en Hunze.Hendrikus is twee-talig en bovendien komt Aa en Hunze dan voor een koopje aan een burgemeester. Hendrikus heeft een redelijk pensioen , het geld voor dit ere-baantje kan dan terug worden gestort in de gemeentekas. Hij weet er vast wel een goede bestemming voor. Nu maar hopen dat hij gesolliciteerd heeft.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply