Tour de France

Het grootste wielerspektakel ter wereld de Tour de France is weer begonnen.
Deze keer werd er gestart in Londen, de belangstelling was enorm ondanks de concurrentie
van de Wimbledon-finales. Als fietsliefhebber ben ik daar blij mee, vooral omdat in dezelfde
week bekend werd dat de Nederlander steeds meer fietst. De slogan -Pak de fiets dan vervuil je niets – slaat kennelijk aan. Als ik de beelden uit Frankrijk zie waar “de slaven van de weg” door schitterende landschappen fietsen met zonnebloemen, korenvelden en wijngaarden en dat afgewisseld met close-ups van prachtige kerken en kathedralen ,dan associeer ik dat spontaan met de film “Jesus Christ Superstar” , in mijn optiek een zeer inspirerende film. Ook denk ik onwillekeurig aan de radioverslagen van Jan Cottaar uit de jaren ‘50. we hoorden dan de stem van Jan Cottaar vanuit Frankrijk via de radiodistributie. Grote namen in die tijd waren de Italianen Gino Bartali en Fausto Coppi, de Zwiters Hugo Koblet en Ferdi Kübler en natuurlijk onze Hollanders Wim van Est en Wout Wagtmans.
Men reed toen in landenploegen en van sponsoring had men toen nog nauwelijks gehoord, ja een beetje want toen Wim van Est met de gele trui in het ravijn stortte was Pontiac er rap bij,. want de volgende dag stond in alle kranten “Hij viel 80 meter diep, zijn hart stond stil maar zijn Pontiac liep nog”. Wim van Est kreeg 100 gulden van Pontiac een enorm bedrag in die dagen. In die tijd waren de meeste renners wel gedoopt , maar van doping hadden ze toen nog nooit gehoord. Nu kunnen we iedere avond kijken naar de avond-etappe met Mart Smeets. Het is altijd onderhoudend met veel leuke historische beelden, alleen moet Mart er voor waken dat hij niet wat te over-sized het programma presenteert. De uitzending met Koen de Kort en Simon Vroemen vond ik heel informatief en toch lekker ontspannen, mooie televisie dus.
Ondertussen heeft Aa en Hunze een nieuwe burgemeester in de persoon van Eric van Oosterhout. Volgens het Dagblad is hij een zondagskind en bovendien is het iemand zonder ook maar een krasje. Toch moet hij oppassen zich niet teveel in het harnas te laten drukken. Want ik zie op de eerste de beste foto van onze nieuwe burgemeester dat hij zelfs thuis in zijn vrije tijd een stropdas omheeft. Ik knipperde even met de ogen en dacht, daar is deze man toch veel te sportief voor ? Ik denk dat het als volgt gegaan is, er is vast vanuit het gemeentehuis een telefoontje naar hem gegaan met de volgende tekst “Onze wethouders zijn onderweg naar Borgercompagnie en ze hebben allebei een stropdas om, dus doe er even een om , anders staan onze wethouders voor gek “. Zo ongeveer moet het gegaan zijn, want als je drie dochters hebt met hele gewone Friese namen heb je ook net als Claus niks met stropdassen . Ik ga er vanuit dat de burgemeester in de eerste de beste raadsvergadering laat zien dat hij zich door niemand laat inpakken en het wurglint de raadszaal ingooit. Burgemeestersbenoemingen vinden plaats in geheime besloten sessies, niemand komt dan ook te weten wie er nog meer gesolliciteerd hebben. Daarom is het verbazingwekkend, dat het Dagblad er elke keer weer intrapt om het sollicitatiegedrag van Willem Homan die de ene keer burgemeester van Assen en de andere keer burgemeester van Leeuwarden wil worden, als nieuws te melden. Ik hoor het Willem al zeggen “Die journalisten bin nog gekker dan ik”.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply