Fietsen in Drenthe

Op feestjes is er sfeer of het is er niet. Sfeerbeelden zijn persoonlijk. De een vindt kei harde muziek sfeerverhogend een ander vindt het juist sfeerbedervend. Met deze voorbeelden geef ik aan hoe mensen iets kunnen ervaren. Met mooi weer fietsen door mooie landschappen in goed gezelschap en dan aanleggen bij een leuk terras waar de prijzen ook nog eens meevallen, draagt bij aan de sfeer van zo’n dag.

Als je bovendien nog aparte verhalen hoort aan een tafeltje naast je kan de dag eigenlijk al niet meer kapot. Zo’n fietstocht maakte ik afgelopen week met mijn vrouw. Met de fietsen op het rek naar Appelscha. Bij het afladen van de fietsen hebben we contact met een echtpaar die ook de Drents-Friesche Woldenroute ging doen. Ze zien er echt super sportief uit splinternieuwe fietsen met veel versnellingen. Even later passeren we ze bij het ”colletje”van de 6e categorie, ze waren van de fiets gestapt. We fietsen meest over schelpenpaden door bebost gebied. De eerste aanleg na een goed uur is in Diever bij de VVV. Bij ons aan het bankje komt een jong echtpaar met kinderen zitten. De moeder heeft zojuist een kinderspeurtocht gehaald en leest voor wat de bedoeling is. De wijze waarop ze voorleest is prachtig en beeldend haar kinderen zijn dan ook vol aandacht.

De vader die de wandelwagen vasthoudt informeert of ze ook nog lekkers mee moeten nemen voor de kabouters die ze zullen tegenkomen. Moeder knikt en zegt: ”Ik heb nog dropjes en daar zijn ze dol op”. In Diever is het gezellig druk in de leuke straatjes rond het centrum. Ook de terrassen zijn goed bezet. In een van de supermarkten slaan we nog even wat in voor onderweg, een vriendelijke cassière is voor zo”n zaak belangrijker dan welk uithangbord dan ook, dus de volgende keer kom ik nog- Liever in Diever- Via Doldersum komen we in Zorgvlied. Hier was de kerk open dus gingen we even naar binnen, buiten stond een bord van “Tiet zat”,de oudejaarsvereniging die elk jaar weer een stunt bedenkt. Het kleine kerkje ademde een rustgevende sfeer, we staken een kaarsje op voor allen die het moeilijk hebben. Schuin tegenover deze kerk was een terras met een aantrekkelijke uitstraling hier bestelden we twee cappuccino.

We zaten nog maar net toen er een echtpaar aan een tafeltje naast ons neerplofte. “Ik heb eigenlijk wel zin in een snee stoet met gebakken eieren, ”zei de man die een wit katoenen petje op had met de tekst “Da’s nou Drenthe” “Nou dan neem ik hetzelfde“ zei de volslanke vrouw naast hem. “Juffrouw” riep de man naar de serveerster “wie wilt graag allebei een snee stoete met gebakken eier, kan dat “? “U bedoelt twee uitsmijters, mijnheer“, de man weer “Nee juffrouw wie wilt gewoon gebakken ei”. Dit was voor mij het moment om in te grijpen, ik zei met een knipoog naar de juffrouw, “ Breng die mensen nu maar gewoon gebakken eieren”. De man draaide zich naar mij om en bedankte mij met de woorden “Ja die wichter van tegenwoordig maken vaak vreemde klappen”. Voordat “de uitsmijters” (gebakken eieren) kwamen pakten we onze fietsen en vervolgden onze route door het natuurgebied Drents/Friesche Wold, het is daar prachtig, het doet denken aan het Balloërveld.

Door regelmatig te fietsen ervaren we elke keer weer hoe mooi onze provincie is, met de fiets heb je niets te maken met de N 33 of N 34 dus ook van wegomleidingen heb je totaal geen last, vol trots kun je dan ook zeggen, “Da’s nou Drenthe”.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

One thought on “Fietsen in Drenthe”

Leave a Reply